23948sdkhjf

Økonomer: Byggebranchen risikerer at løbe sig for varm

Byggebeskæftigelsen steg med 0,4 procent i tredje kvartal og er i fare for at blive ramt af flaskehalse.
Der er gang i byggeriet i Danmark, og det smitter af på byggebeskæftigelsen.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at byggebeskæftigelsen steg med 700 i tredje kvartal, svarende til 0,4 procent.

Sammenholdt med en stor stigning i begyndelsen af året betyder det, at branchen har skaffet arbejde til yderligere 7535 personer det seneste år.

Cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank fremhæver det lave renteniveau og det begyndende opsving som årsagerne til fremgangen og noterer sig, at byggebeskæftigelsen nu er lige så høj som i 2009.

Og han tror, at den opadgående tendens vil fortsætte.

- Bedringen på boligmarkedet drevet af de ekstremt lave renter vil efter vores vurdering give en støttende hånd til byggeriet - og det vil mere end modgå, at de offentlige investeringer over de kommende år er planlagt til at falde, skriver han i en kommentar.

Men de positive takter har også en bagside, noterer seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank, som advarer mod overophedning.

- Lønstigningerne i branchen er steget markant fra cirka 0,5 procent i starten af 2014 til nu omtrent 2,5 procent. Det er de højeste lønstigninger siden 2009.

- Desuden er andelen af virksomheder i byggeriet, der melder om mangel på beskæftigelse, steget til det højeste niveau siden 2008, skriver han i en analyse.

Også chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit advarer mod mangel på arbejdskraft, specielt med genindførelse af boligjobordningen, som efter hans mening virker unødvendig.

- Byggesektoren under ét er ikke længere i en krisetilstand, der nødvendiggør særskilt støtte. Der er dertil en risiko for, at boligjobordningen skaber nye flaskehalsproblemer i byggesektoren, siger Stramer.

Han noterer sig dog, at boligjobordningen bliver ændret på nogle punkter, så den retter sig mere mod energiforbedrende aktiviteter, hvilket mindsker risikoen for at nå det røde felt.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.16