Spar Nord: Imponerende 2014 for byggebranchen
Banken har analyseret 9500 regnskaber: Godt 7 ud af 10 fik senest overskud.
Det viser en analyse af knap 9500 2014-regnskaber, som pengeinstituttet Spar Nord Bank har foretaget. 9500 regnskaber svarer til godt 80 procent alle sektorens regnskaber.
Bankens cheføkonom, Jens Nyholm, peger på massive offentlige bygge- og anlægsinvesteringer:
- De offentlige investeringer ligger på et historisk højt niveau, både absolut og i forhold til det samlede investeringsniveau i den danske økonomi. Herunder byggeri af eksempelvis den københavnske metro, motorveje og igangsætningen af bygningen af de nye supersygehuse, siger han, men understreger, at de offentlige investeringer sandsynligvis ikke kommer til at stige yderligere. Derfor skal væksten fremadrettet komme fra virksomhedernes og husholdningernes investeringer i produktionsapparat og boliger.
I Dansk Byggeri genkender cheføkonom Bo Sandberg den positive udvikling i 2014, som han forklarer med effekter på både udbuds- og efterspørgselssiden.
- På udbudssiden blev bestanden af bygge- og anlægsvirksomheder under kriseårene skåret kraftigt til. De tilbageværende virksomheder er blevet mere selektive, og fokus er nu i højere grad på bundlinje og soliditet frem for toplinje. Blindt fokus på omsætningsmaksimering i bygge- og anlægsbranchen hører fortiden til, siger Bo Sandberg.
- Samtidig har vi fra og med 2014 set en stigende efterspørgsel rettet mod bygge- og anlægsbranchen. De fleste nøgletal peger i positiv retning. Flere beskæftigede, færre konkurser og nu altså også en mere udbredt tendens til sorte tal på bundlinjen.
Foruden offentlige investeringer peges der på, at BoligJob-ordningen har stimuleret markedet. Det samme har mere ekstremt vejr som orkanen Bodil, der gav ekstraarbejde til firmaer i sektoren.
I forrige uge kom en 2014-analyse af byggebranchen fra Deloitte, som også viste stigende tendenser.
Artiklen er en del af temaet Branchetal.