Nye landvinger i byggeriet med nøgletal
Men vi stopper ikke her, sagde økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen på årsmødet. Han stillede en version 2 af nøgletalssystemet i udsigt allerede til næste år
Sådan lød nogle af højdepunkterne på årsmødet den 21. april 2008 i Byggeriets Evaluerings Center, der lige som de tidligere årsmøder blev holdt på Hotel Radisson SAS Scandinavia – i år med rekordstort fremmøde. Ikke færre end 240 mennesker var mødt frem til arrangementet.
Det store antal deltagere kunne måske tilskrives den turbulens, der udspillede sig sidste efterår omkring nøgletalsystemets fremtid, herunder også Byggeriets Evaluerings Center. Men på årsmødet blev enhver tvivl om berettigelsen af benchmarking og nøgletal fejet til side af økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen:
- Ingen tvivl om, at vi går mod nye landvindinger i dansk byggeri med nøgletallene, sagde ministeren, der kaldte tallene et værktøj til at sikre mere synlighed og mere kvalitet i byggeriet.
- Og systemet stopper ikke her. Parterne bag systemet vil om kort tid gå i gang med Version 2.0, som jeg forventer, kan træde i kraft allerede næste år. Området vil have stor bevågenhed også i fremtiden. Og sådan skal det være, sagde ministeren.
Både arkitekterne og de rådgivende ingeniører, repræsenteret ved henholdsvis direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Christian Lerche, og adm. direktør i FRI, Lars Goldschmidt, tilsluttede sig indholdet af de to nye bekendtgørelser om nøgletal, som netop er udsendt. Christian Lerche understregede enkeltheden i det nye rådgiversystem, mens Lars Goldschmidt pegede på vigtigheden af hurtige nøgletal, der sikrer, at jo tidligere i processen, rådgiverne bliver gjort opmærksom på, at der er noget galt i byggeriet, desto hurtigere er muligheden for at få rettet op i tide.
Godt samarbejde
Begge pegede på behovet for en sammenhængende evalueringskultur, der omfattede alle parter i byggeriets fødekæde. De kvitterede også for det samarbejde, der havde været omkring tilblivelsen af det nye rådgiversystem, og Christian Lerche opfordrede sine medlemmer til at prøve systemet af – ikke fordi der er tale om et statsligt krav, men fordi man som virksomhedsleder måske kunne have gavn af at lytte til bygherrens tilfredshed med de ydelser, man har leveret.
- Nøgletal er kommet for at blive. Det vil jeg godt slå fast. Men spørgsmålet er om, vi har fundet den endelige form med det system, som nu foreligger. Men det betyder ikke, at vi kan lade som om, at nøgletalssystemet ikke eksisterer. Det gør det, og det skal i højere grad efterspørges. Og byggeriet parter skal bruge systemet, slog Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, fast, idet han samtidig opfordrede til, at det blev videreudviklet.
Deri var adm. direktør for Tekniq, Niels Jørgen Hansen, enig. Han opfordrede til, at nøgletallene blev yderligere forenklet, men også at værdien og anvendelsen af dem blev forbedret.
- De skal bruges i forbindelse med udvælgelse. Og bygherrerne skal vise, at nøgletallene tæller i den forbindelse, sagde Tekniq-direktøren.
På årsmødet blev der givet en smagsprøve på, hvor nemt og enkelt, det nu er blevet for virksomhederne at indberette digitalt. Desuden fortalte chefkonsulent Peter Hauch, Gentofte Ejendomme, og Lars Ole Hansen, Universitets- og Bygningsstyrelsen, om deres respektive områders erfaringer med at bruge nøgletal.
Kilde: Byggeriets Evalueringscenter