23948sdkhjf

Byggeriet er den flittigste branche

De beskæftigede i byggeriet ser for andet år i træk ud til at præstere flest arbejdstimer af alle større brancher på arbejdsmarkedet.
Med en gennemsnitlig præsteret arbejdstid på 1649 timer i 2014 var de beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen de flittigste blandt samtlige større brancher på arbejdsmarkedet.

Det resultat ser ud til at blive gentaget i 2015. I hvert fald har bygge- og anlægsbranchen – i modsætning til arbejdsmarkedet generelt – øget antallet af arbejdstimer i årets i andet kvartal. Det viser tal fra Danmarks Statistik:

- Bygge- og anlægsbranchen adskilte sig i 2. kvartal positivt fra resten af arbejdsmarkedet ved, at den sæsonkorrigerede beskæftigelse var stort set uændret fra 1. til 2. kvartal, men at der til gengæld blev præsteret 1,8 pct. flere arbejdstimer. Det tyder positivt for resten af 2015. For når arbejdstiden stiger mere end beskæftigelsen, peger det i retning af flere nyansættelser de kommende kvartaler, siger Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i andet kvartal på det samlede danske arbejdsmarked præsteret 0,3 pct. færre arbejdstimer end i kvartalet før.

Arbejder 7,4 timer om dagen
Dansk Byggeri har på baggrund af Danmarks Statistiks tal beregnet branchernes gennemsnitlige præsterede arbejdstid i 2014.

Her viser det sig, at bygge- og anlægsbranchens beskæftigede – lønmodtagere og selvstændige – ligger helt i top med et snit på 1.649 præsterede arbejdstimer, svarende til 7,4 timer dagligt året rundt, når der tages udgangspunkt i DA-LO-standardarbejdsåret på 223 arbejdsdage.

Til sammenligning er gennemsnittet for det samlede arbejdsmarked 1.406 timer i alt, som svarer til 6,3 timer pr. arbejdsdag.

- I takt med den forbedrede konjunktursituation, er den præsterede arbejdstid pr. ansat i bygge- og anlægsbranchen gradvist krøbet opad fra 2012 til 2014. Og 2014 var præget af meget overarbejde med forårets udbedring af skaderne efter storm og oversvømmelser. På den baggrund er det glædeligt, at tendensen til flere præsterede timer pr. beskæftiget i byggeriet ser ud til at fortsætte i 2015, siger Bo Sandberg.

På baggrund af de to første kvartaler vurderer han, at byggeriet i 2015 ender omkring en samlet årlig præsteret arbejdstid på 1670 timer.
- Det er ikke altid, byggebranchen får anerkendelse for det store samfundsansvar, den løfter fx hvad angår skabelsen af nationalformuen og uddannelse af lærlinge. Også når vi ser på præsteret arbejdstid, lykkes det i snit en håndværker - trods svingende konjunkturer og vejrlig - at præstere væsentligt flere årlige arbejdstimer end en gennemsnitlig beskæftiget i fx industri eller handel, hvilket blandt andet hænger sammen med relativt mange selvstændige og relativt få deltidsansatte i branchen, siger Bo Sandberg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094