23948sdkhjf

Elmålere kortslutter ved vestkysten

El-installatør Erik Pedersen kører konstant rundt med klemkasser i bilen efter antallet af kortslutninger i Lønstrup er steget henover sommeren.
Henover sommeren er knap 20 elmålere i Lønstrup kortsluttet. Normalt udskifter el-installatør Erik Pedersen fra Lønstrup én til to om året elmålere på grund af kortslutning, men pludselig fik han den ene opringning efter den anden med samme problem. Strømmen var røget, og elmåleren kortsluttet. I alle tilfældene var der tale om elmålere, der sad udendørs, og som var såkaldte stikbensmålere.

Stikbenmåleren er en af to typer elmålere. Princippet i stikbensmåleren er det samme som et almindeligt ledningsstik, som man putter i en stikkontakt.

Problemet opstår, hvis målerskabet, hvor elmåleren sidder, er utæt. Når der kommer salt havgus og sand ind imellem stikket og kontakten, så kortslutter elmåleren.

Siden slutningen af halvfemserne har Sikkerhedsstyrelsen og el-branchen været opmærksomme på problemet, men i Lønstrup er det er altså først denne sommer, at omfanget af kortslutninger er steget så markant.

Gamle målere er blevet skiftet

- Problemet har altid eksisteret. Men vi kan jo kun gætte på hvorfor vi har så mange kortslutninger nu. Måske er det fordi, Nord Energi gennem det sidste år har fået udskiftet elmålerne, og når man rører ved gamle ting, så går det måske efterfølgende galt. Nogle af el-skabene er måske 20-25 år gamle, og selvom elmåleren bliver skiftet, så sættes den stadig i den gamle klemkasse, forklarer Erik Pedersen.

Klemkassen er en slags stikkontakt i målerskabet, som stikbensmåleren sættes i, og på den måde kan få strøm.

Hver gang en elmåler kortslutter, så får man gratis en ny elmåler af energiselskabet, men det er forbrugeren selv, der skal betale for at få en installatør ud, for at reparere skaden og udskifte klemkassen. Det er nemlig husejerens ansvar at sørge for, at målerskabet er i forsvarlig stand, så elmåleren ikke udsættes for påvirkninger, der kan beskadige installationen.
Man bestemmer selv

- Vi anbefaler, at husejere langs kysterne med udvendige ophængte målerskabe, kontrollerer om der er snavs og vand i målerskabet og om lågen er tæt. Hvis det er tilfældet skal man kontakte sit energiselskab, for at høre, om måleren er en stikbensmåler. Hvis det også er tilfældet, skal man få en autoriseret elinstallatør til at kontrollere målerskabet, lyder opfordringen på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Hos energiselskabet Nord Energi i Hjørring overvejer man nu, om man eventuelt skal tillade husejere at flytte målerskabene ind i husene.

- Det er en mulighed, som vi overvejer. Men ellers kan man altid gratis få ombyttet sin stikbensmåler til den anden type elmåler, som er med ledninger. Man skal dog selv betale for at en elinstallatør til at foretage udskiftningen, påpeger afdelingsleder Peter Jensen, fra målerafdelingen i Nord Energi.

Hos Nord Energi sætter man blot de elmålere op, som passer til de målerskabe, som husejeren selv har ansvaret for at have installeret. I Hjørring Kommune er cirka halvdelen af alle elmålere stikbensmålere, oplyser Peter Jensen.

Elmåler mistænkt i brand

Nord Energi har ikke kendskab til, at stikbensmålere i Nordjylland har forårsaget værre skader end en kortslutning i elmåleren. Men Sikkerhedsstyrelsen har efter en brand i et sommerhus i Houvig ved Ringkøbing i slutningen af juli, valgt i samarbejde med Dansk Energi, at oplyse om risikoen ved snavs i målerskabe med stikbensmålere.

- Der er mistanke om, at branden skyldtes en særlig fejl ved målerinstallationen, skriver Sikkerhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Informationen er også blevet sendt til alle landets energiselskaber, som yderligere kan vælge at sende et brev specifikt til de berørte husejere.

Hos Nord Energi har man ikke taget stilling til problematikken endnu.

- Efter de mange kortslutninger vil jeg da nok fremover anbefale folk ved kysten at få en elmåler med ledning. Og så burde man nok også opfordre producenterne af målerskabe til at lave skabe, som er mere tætte, siger elinstallatør Erik Pedersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.317