23948sdkhjf

Dansk Altan: Vi troede, at det var løgn

Efter flere måneders dødvande er der omsider kommet en løsning på tvisten mellem Inspecta og Danak omkring CE-mærkning af bygningsstål.
- Det var dybt frustrerende. Vi vidste ikke, hvad der skulle ske, og for os har det været panik, panik. Vi troede jo, at vi havde godkendelsen.

Sådan beskriver Kenneth Baand Larsen, ejer af Dansk Altan, den situation, som opstod 25. april, da Inspectas certificering af bygningsstål pludseligt blev underkendt af Danak. Virksomhedsejeren fik beskeden på mail.

I sidste uge - godt fire måneder efter - blev konflikten endelig løst.

Underkendelsen ramte Dansk Altan som et lyn fra en klar himmel og betød, at virksomheden mistede sin certificering til at producere bygningsstål med CE-mærkning EN 1090 - 2 og 3b.

- Vi troede, at det var løgn. Det, vi gik og lavede, blev pludseligt ulovligt. Man kan sige, at vi kørte uden kørekort, og igennem hele forløbet sad vi som en lus mellem to negle, fortæller ejeren.

Smedevirksomheden Dansk Altan ligger tæt på Asaa i Nordjylland. Her producerer seks medarbejdere altaner og trapper til hele Danmark.

Ekstern ingeniør skal nu godkendes
En tvist mellem Danak og certificeringsvirksomheden Inspecta er årsagen til, at certificeringen blev trukket tilbage. Parterne var uenige om de mindre danske smedevirksomheder, der typisk har opnået en certificering hos Inspecta, måtte bruge en ekstern ingeniør til udregninger og tegninger.

- Det kostede os 150.000 kr. at få certificeringen, og man føler sig til grin, når de kontrollerende parter bagefter ikke kan blive enige, uddyber han.

Efter rådslagning med en virksomhedskonsulent besluttede Dansk Altan af køre forretningen videre med lukkede øjne, som Kenneth Baand Larsen selv udtrykker det.

Problemerne blev løst i starten af september, da parterne blev enige om et kompromis, og det betyder, at de Inspecta-certificerede virksomheder skal have engangsgodkendt sin eksterne ingeniør for at generhverve certificeringen.

- Nu sover jeg godt om natten. Det næste skridt bliver, at vi skal have godkendt vores ingeniør, fortæller Kenneth Baand Larsen.

Mindst 50 virksomheder ramt
Hos organisationen Arbejdsgiverne kalder man løsningen for en lykkelig udgang. 50 medlemsvirksomheder har været fanget i klemmen, vurderer Jens Krogsgaard, der er industrikonsulent hos Arbejdsgiverne.

- Jeg er glad for, at vi har fundet en løsning. Nu har man slået fast, hvordan reglerne tolkes i Danmark, siger konsulenten.

Jens Krogsgaard oplyser, at det kan koste fra 30.000 kr. til flere millioner at blive certificeret alt efter, hvor stor virksomheden er.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078