Sort arbejde: Skat nedlægger anmeldetjeneste
Det skal stadig være muligt at anmelde sort arbejde, men det kommer ikke længere til at foregå digitalt.
”SKAT skal have en effektiv kontrolindsats. Det er en del af deres opgave. Men der skal være rimelighed og balance i det. Vi skal ikke gå på kompromis med vores opfattelse af ret og rimelighed. Det betyder også, at der skal være grænser for, hvilke beføjelser vi giver SKAT,” siger skatteminister Karsten Lauritzen, som varsler to nye retssikkerhedspakker i henholdsvis efteråret og til foråret næste år. (Foto: skm.dk)
Det sker som en del af ministerens Retssikkerhedspakke I.
- Jeg er rigtig glad for, at vi endelig kan få lukket anmeldetjenesten én gang for alle efter den tidligere regerings slingrekurs. Tjenesten kan opfattes som en opfordring til at angive sine naboer anonymt, og det vil jeg ikke være med til. Jeg ønsker ikke, at Danmark udvikler sig til et samfund, hvor SKATs kontrol er baseret på gensidige mistillidserklæringer imellem borgerne, siger Karsten Lauritzen.
Uinteressante anmeldelser
Han henviser til, at antallet af anmeldelser ganske vist er steget – men at andelen af de såkaldt uinteressante anmeldelser også er skudt i vejret. Betegnelsen dækker over anmeldelser, der ikke har været grundlag for at gå videre med.
Det gælder for halvdelen af de 3.459 anonyme anmeldelser, som SKAT modtog i løbet af første halvår af 2015. Til sammenligning modtog SKAT 4.115 anonyme anmeldelser i hele kalenderåret 2014.
Skaber mistillid
Karsten Lauritzen understreger, at nedlæggelsen af den digitale anmeldetjeneste ikke skal ses som et carte blanche til sort arbejde.
- Folk skal selvfølgelig kunne ringe og anmelde eksempelvis sort arbejde. Men det tyder på, at antallet af anmeldelser er steget efter indførelsen af anmeldetjenesten. Samtidig har SKAT oplevet en stigning i andelen af uinteressante anmeldelser. Det fortæller mig, at ordningen reelt har fungeret som en tilskyndelse til, at borgerne unødigt angiver hinanden. Det skaber mistillid blandt borgerne, og derfor skal det stoppes, siger skatteministeren.
Borgerne vil fortsat kunne indgive anmeldelser på anden vis, eksempelvis per telefon, e-mail eller brev, og SKAT har fortsat pligt til at behandle anmeldelserne.