23948sdkhjf

Rem Koolhaas/OMAs Bryghusprojekt i København offentliggjort

Projektet består af et multifunktionelt hus med en række udadvendte aktiviteter – primært initieret af Dansk Arkitektur Center/DAC - café og restaurant, boliger, kontorer til Realdania og til udlejning. Hertil kommer et underjordisk P-anlæg.
Det er en af verdens mest indflydelsesrige og internationalt anerkendte arkitekter, hollandske Rem Koolhaas og hans tegnestue OMA, der har tegnet Realdanias Bryghusprojekt i København.

Rem Koolhaas/OMA er blandt de ledende internationale arkitekter, når det drejer sig om at forene teoretisk praksis med en legesyg, krøllet og dialogorienteret tilgang til arkitektur. Disse kendetegn kommer også til udtryk i tegnestuens tænketank, AMO (det spejlvendte af OMA), hvis arbejde med byplanlægning er karakteriseret ved at spejle arkitekturen i sociologien, teknologien, politikken og medierne.

- Bryghusprojektets program adskiller sig fra gængse dispositionsforslag, hvor de forskellige programdele behandles individuelt. I Bryghusprojektet bliver de forskellige elementer nemlig blandet sammen. Men ikke i en tilfældig orden, siger OMAs chefarkitekt Ellen Van Loon, og fortsætter:

- Det offentlige program, de bymæssige passager og DAC rækker ind i bygningens hjerte og skaber en bred række muligheder for interaktion mellem de forskellige dele i projektet.

Koolhaas/OMA, der er kendt for en åben tilgang til deres projekter, var blandt de første, der så nye muligheder i at udvikle samarbejdsformen mellem bygherre, arkitekt, entreprenør - og den omgivende by.

En forbedret trafikal dynamik og sammenspil med nabobygningerne
Bryghusgrunden er på nuværende tidspunkt skåret igennem af Ring 2. Denne trafikale åre vil også være der i fremtiden. Huset bygges henover – og under vejen, så trafikken kommer igennem bygningen. Derudover kommer der helt nye passager for cyklister og gående, som er med til at forbedre den trafikale dynamik i området. Huset er også med sin volumen tænkt til at spille sammen med de mange store bygninger i området, eksempelvis Ny Christiansborg, Christians den 4. Bryghus og Det Kongelige Biblioteks ”Den Sorte Diamant”.

Byggeri der åbner sig – både i materialevalg og i planlægningsprocessen
Bryghusprojektet skal leve op til Realdanias ambition om at vise veje frem også inden for procesudvikling og organisering i byggeriet.

Bryghusprojektet introducerer en ny procedure for udvælgelse af samarbejdspartnere i den danske byggesektor. Valget af arkitekt og bygherrerådgiver er foretaget på baggrund af en åben og fair dialogbaseret udvælgelsesprocedure på et tidligt tidspunkt i forløbet. Det sikrer, at parterne kan bidrage til kvalificering af projektet, før det er endeligt programmeret.

Som led i Bryghusprojektet er der siden 2006 afholdt en række dialog- og borgermøder – både med byens borgere, og med de institutioner, som bruger legepladsen på Bryghusgrunden. Formålet har været at få borgernes og brugernes idéer og input til, hvordan legepladsen og de nye byrum på Bryghusgrunden kan indrettes. Denne borgerinddragelse fortsætter frem til husets ibrugtagning.

I forbindelse med dialogprocessen er der fra april til oktober 2008 en mindre udstilling og præsentation af Bryghusprojektet på DAC. I løbet af 2008 vil der også være en lang række aktiviteter på – og omkring grunden.

Når der skal opføres større byggeri, udarbejder kommunen en lokalplan, der angiver rammer og retningslinjer for byggeriet. Før lokalplanen kan vedtages, skal borgerne høres og have mulighed for at komme med indsigelser.

Med Bryghusprojektet er borgerne efter aftale med Københavns Kommune blevet inddraget før lokalplan-processen – og inden projektet er lagt i helt faste rammer.

Lokalplanen forventes behandlet primo 2009.

Kilde: Realdania

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14