2.804 solceller bliver til flere hos Linak
Flere solceller finder plads på taget hos aktuatorproducenten Linak, der samtidig retter blikket mod alternative opvarmningskilder.
Naturlig udvikling
I december 2014 kunne Linak indvie det 4.600 kvadratmeter store solcelleanlæg, som AT Solar netop havde installeret på taget af virksomhedens produktionshaller. Anlægget forventedes den gang at producere 635.000 kWh om året. Men allerede efter seks måneder havde anlægget produceret 411.000 kWh.
Det har givet blod på tanden og AT Solar er kørt i stilling til at skulle installere yderligere 1.000 kvadratmeter solceller, det vil sige 705 paneler eller 183 kWp.
- Udvidelsen af solcelleanlæggget sker i takt med, at vi udvider og forlænger vores øst-fløj, hvilket jo giver mere tagareal. Det virkede derfor naturligt at vi også tog solcellerne med, da vi alligevel skulle bygge til, fortæller Morten Kragh, Environmental & Maintenance Manager hos Linak.
AT Solar står på spring
Linak er netop gået i gang med at bygge til, og AT Solar står på spring for at komme i gang med etableringen af anlægget, der gerne skal være koblet til og producerende primo januar 2016.
- Jeg forventer at de kan lægge solcellerne i uge 49 til 51. Hele projektet inklusive solceller skal være færdigt i første uge af januar, og jeg er sikker på AT Solar er klar til at installere i uge 49 om ikke før, fortæller Morten Kragh, der glæder sig over at en del af virksomhedens årlige strømforbrug på 5.143.000 kWh kommer fra vedvarende energikilder.
- I øjeblikket ligger vi på omkring 12-14 procent og med det nye anlæg får vi yderligere 2-4 procent oveni. Forventeligt når vi op på 15-18%, men det er lidt svært at sige noget om endnu, da vi endnu ikke har haft det gamle anlæg et helt år, og derfor ikke har mange erfaringer med de tagmonterede anlæg. Men normeringsmæssigt skulle vi gerne når over 900.000 kWh, tilføjer han.
LED, ventilation og varmepumper
Solcellerne er blot en del af de energioptimerende tiltag som Linak i øjeblikket har gang i.
- Vi har over sommeren omkonverteret til fuld LED belysning med ny zonestyring i tre haller og så har Caverion og Solar Consulting siden efteråret været i gang med ombygningen af vores ventilationsanlæg. Screeningen foregik allerede i 2014 og viste besparelser på ca. 900.000 kWh varme og 40.000 kWh el med en tilbagebetalingstid på 2-3 år. Derudover fik vi forbedret reguleringsmuligheder i anlæggene, ved opsætning af nye frekvensomformere, der kan kontrolleres fra vores CTS anlæg, fortæller Morten Kragh og tilføjer:
- Det næste vi skal kigge på er varmepumpeteknologi. Vi får al vores varme fra gasfyr lige nu. Vi vil gerne bruge varmepumper og så kun anvende gassen i spidslastsituationer, slutter Morten Kragh.