23948sdkhjf

En dynamit-sprængning starter byggeriet af udsigtslejligheder i silo

Borgere i Løgten ved Århus bliver evakueret, når en del af byens kornsilo torsdag skal sprænges væk, så den kan omdannes til udsigtslejligheder.
Knap halvdelen af Løgtens mest markante bygning, kornsiloen på 36 m, skal pulveriseres ved en gennemkontrolleret dynamit-sprængning. I alt 550 tons beton vil falde til jorden i løbet af 10-15 sekunder.

Sprængningen sker torsdag 27. marts kl. 9.30 på adressen Grenåvej 754.

Sprængningen sker, fordi siloen skal omdannes til 21 udsigtslejligheder på 97 til 230 m2 tegnet af Arkitektfirmaet C. F. Møller i samarbejde med arkitekt Christian Carlsen.

Navnet på Løgtens nye vartegn bliver ”Siloetten”. Bygherre er Løgten Midt a/s, og projektet omfatter også et torvemiljø for foden af det nye byggeri.

Ca. en halv time efter sprængningen arrangerer Løgten Midt a/s en grundstensnedlæggelse, hvor Rådmand Gert Bjerregård og næstformand i Teknisk Udvalg under Århus Byråd Ango Winther er med til at støbe grundstenen til det nye byggeri. Derefter er der reception.

Begrænsninger skaber kreative løsninger
Den gamle silo består af nøgne betonkamre. Arkitekternes udfordring ved ombygningen af siloen har netop ligget i denne nøgenhed. Julian Weyer, arkitekt og partner i Arkitektfirmaet C. F. Møller, fortæller:

- Opgaven har været at skabe autenticitet samtidig med ønsket om fornyelse. Hvis man placerede lejlighederne inde i siloen, vil de blive indadskuende i forhold til de omgivelser, der opfordrer til udsyn og udsigt. Derfor er lejlighederne i stedet placeret på en stålkonstruktion uden på betonen og kommer til at rage ud i lyset og landskabet – lidt ligesom legeklodser. På den måde opstår der nye fordele ved bygningen, som med store glaspartier og altaner giver alle lejligheder frit udsyn over Århus Bugten.

Knap halvdelen af siloen forsvinder – det er 43 m2 ud af det nuværende grundareal på 108 m2.

Den del af siloen, der bliver stående, kommer til at indeholde trapperum og elevator og danne base for en fælles tagterrasse for beboerne.

Alle lejligheder nyder også godt af både morgen-, middags- og aftensol, uanset om de ligger på nord- eller sydsiden af silotårnet. Alle lejligheder har en eller to terrasser.

- Boligerne tager sit udspring i visionen om at skabe en unik boligbebyggelse med Danmarks måske smukkeste udsigt, siger bygherren Ole Knudsen.

Beboerne forventes at kunne flytte ind ca. 1. februar 2009.

Sprængningen er godkendt af Århus Politi. Også Banedanmark er blevet taget i ed, for den bortsprængte silodel kommer til at falde parallelt med Grenåbanen i en afstand af kun 15 m – toget bliver tilbageholdt, indtil sikkerheden igen er på plads, og støvskyen har lagt sig.

Kilde: C.F. Møller - www.cfmoller.com

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11