23948sdkhjf

Arbejdstilsynet går direkte efter synderne

Arbejdstilsynet skærper kursen overfor arbejdsmiljø- og sikkerheds-syndere på byggepladserne. I Dansk Byggeri mener man at det er bygherren, den projekterende og rådgiverne, der må tage et ansvar
Den sidste uges tids mediefokus på de farlige situationer og de mange påbud på byggepladserne, som tilsyneladende ikke efterleves af en række entreprenørfirmaer, selv efter en række besøg, får nu Arbejdstilsynet med beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsens opbakning, til at ændre fokus i forhold til den hidtidige praksis.

”Der blev før valget lavet en forligsaftale, der betyder at Arbejdstilsynet i højere grad vil fokusere på de virksomheder som har et synderegister, når det gælder arbejdsmiljø og sikkerhed. Det begreb hedder risikobaseret tilsyn”, forklarer arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.

Den forligsaftale, Mette Møller Nielsen hentyder til, blev lavet i foråret af regeringen, Venstre, De Konservative og DF om hvordan Arbejdstilsynet skal foretage tilsyn.

Væsentlig forskel

Netop begrebet risikobaseret tilsyn har eksisteret længe, men Mette Møller Nielsen mener, at der er en væsentlig forskel:

”Hvor man før kiggede på brancher og koncentrerede indsatsen på de mest risikofyldte områder, så er fokus nu rettet direkte til de virksomheder, som har svært ved at efterleve reglerne. Ordningen og fortolkningen af det risikobaserede tilsyn har været lidt udvandet, sådan som det har fungeret hidtil”, tilføjer hun.
Ifølge de udmeldinger, der har været, vil bødestørrelserne blive væsentligt højere, og en bøde på eksempelvis et beløb på 315.000 kroner vil ikke længere være helt så sjælden som hidtil.

Bygherren må stille krav

”Der hvor det virkeligt batter noget, når man skal forebygge, er at man får fat i bygherren, i den projekterende og i rådgiveren fra starten i projektet. Hvis kravene fra bygherren er, at han ikke accepterer ulykker, så vil der også blive sat tid og indsats af til at sikre, at det er de rigtige firmaer, der arbejder med tingene, nemlig dem, der tager arbejdsmiljøet og medarbejdernes sikkerhed alvorligt”, siger Mette Møller Nielsen med henvisning til nogle af de store byggerier der har fundet sted i de senere år, hvor der har været styr på både arbejdsmiljø og sikkerhed.

"Vi må ikke glemme, at der er en meget lang række af byggevirksomheder og entreprenører, der faktisk har godt styr på både arbejdsmiljø og sikkerhed", siger Mette Møller Nielsen.

To af de virksomheder, som tilsyneladende har svært ved at overholde reglerne, er henholdsvis Tag.dk og Hellehusebyg, som begge har været omtalt i DR. Tag.dk er ikke medlem af Dansk Byggeri, men det fremgår af Hellehusebyg’s hjemmeside, at de er organiseret i Dansk Byggeri.

”Set fra mit bord er det jo myndigheden på området, nemlig Arbejdstilsynet, der afgør, hvad der skal ske i en sag som denne, som jeg i øvrigt ikke kender detaljerne i”, siger hun til Licitationen – Byggeriets Dagblad.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113