23948sdkhjf

Boom i eksport af vinduer

VinduesIndustrien oplever fremgang på hjemmemarkedet, om end væksten er aftaget. Anderledes ser det ud med eksporten, som stormer frem.
For første gang nogensinde har eksporten af vinduer og udvendige døre passeret en milliard kroner. Udmeldingen kommer fra brancheorganisationen VinduesIndustrien, som repræsenterer 65 danske producenter, som i alt beskæftiger ca. 6000 medarbejdere.

Eksporten steg i 2007 med 24,2 procent til 1,2 milliard kroner.

- Gennem de sidste seks-syv år har eksporten været inde i en positiv udvikling. Vi oplever stor efterspørgsel på gode kvalitetsvinduer til konkurrencedygtige priser. Og aldrig har der været så meget fokus på klima og energi, som vi har oplevet de sidste to-tre år, fortæller direktør Johny Jensen fra VinduesIndustrien.

Storbritannien og Irland er det suverænt største eksportmarked, mens der omsætningsmæssigt er langt ned til det skandinaviske marked, som indtager andenpladsen. I Storbritannien og Irland er det danske vinduer med træ indvendigt og aluminium udvendigt, der sælger bedst. Mens der på det voksende norske marked er størst efterspørgsel på danske plastvinduer.

Store udfordringer
Hjemmemarkedet har været præget af pæn vækst gennem de senere år, men fremgangen er grundet afmatning i byggeriet aftaget og udgjorde sidste år 8,8 procent. Samlet blev der omsat for lige under fem milliarder kroner i Danmark.

- De kommende år står vores producenter over for svære udfordringer, som vil påføre dem store udviklingsomkostninger. Fra årsskiftet er der fx kommet et nyt bygningsreglement, som skærper kravene til vinduernes isoleringsevne, forklarer Johny Jensen.

Derudover skal producenterne fra 1. februar 2009 leve op til EU's regler om CE-mærkning, som indebærer flere tests, bl.a. beskrivelse af vinduernes ydeevner.

- De stigende krav til energioptimering og dokumentation vil uden tvivl gøre det sværere at være en lille eller mellemstor producent. De større virksomheder har lettere ved at afsætte ressourcer til udviklingsarbejdet, siger Johny Jensen og kommer med en opfordring.

I Sverige og USA bliver der ydet tilskud eller skattefradrag til boligejere, der ønsker at skifte gamle og nedslidte vinduer ud med nye og mere energirigtige vinduer.

- Det gør de to lande, fordi energi- og CO2 besparelserne er så store, at det ligefrem er en god forretning for både staten og miljøet. Det er eksempler, man kunne lære af i Danmark, slutter Johny Jensen.

Kilde: VinduesIndustrien - www.vinduesindustrien.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093