Nyt tag – integreret solenergi
Et nyt tagsystem, nu-lok, fra Australien introduceres på det danske marked i forbindelse med Byggeri 2008. På stand A-1212 hos Komproment kan du se det nye system
En række keramiske fliser og naturskifer indgår i nu-loks produktprogram men det er ikke et problem at tilpasse systemet til fliser eller klinker af eget valg. Der skal blot produceres en anden clips hvis tykkelsen overstiger 6 millimeter. Uvant for Danmark, selvom vi har set glatte tegltage i de seneste sæsoner, er det helt flade look der opstår når man bruger systemets fliser. Skal der laves et farvespil, eller en skyggevirkning skal det ske i flisens overflade ved et struktur og farvevalg.
Nu-lok er meget robust, der gives 30 års systemgaranti. Systemet opbygges af en række stållægter med tværgående løse ribber. Ribberne har flere funktioner, de understøtter fliserne på de lodrette sider således at alle 4 sider er fast båret, de holder de clips der holder fliserne på plads, og endelig leder de vandet der løber ned mellem to fliser ud på den underliggende flise. Derved er systemet blevet robust, vandtæt og hurtigt at montere. I forhold til traditionelle tegltage er det også noget lettere (27 kg/m2 inkl. belægning), hvilket kan reducere dimensionerne på de underliggende konstruktioner.
Integreret miljø- og energidesign
I nutidens fokusering på miljøet giver nu-lok nye muligheder. Der er ikke nyt at man kan bygge solvarme eller elektriske solceller ind i sit tag, men det er første gang på det danske marked at der findes et system der integrerer enhederne direkte i tagfladen. Kun en farveforskel eller en anderledes refleksion afslører at sådanne moduler er indbyggede. Væk er alle inddækningerne, alle rørgennemføringerne og de hjemmestrikkede beslag. Det, sammenholdt med at man kan bygge taget uden rygningssten på kip og grater gør at man kan bygge med meget rene flader, det er et af systemets bedste salgsparameter.
For arkitekten er designet en udfordring, for de udførende er systemet blot en ny hurtigere arbejdsgang, for kunden er der gevinster i form af den robuste udformning og dermed en lang holdbarhed, med lavt vedligehold. Og så selvfølgelig det enklere udseende i forbindelse med de mange solenergi anlæg vi kan forvente som følge af den nu øgede fokusering på miljøet og vor belastning af klimaet med CO2 – udledninger.
Kilde: Komproment A/S