23948sdkhjf

Arkitekt-indspark: Budolfi Plads skal leve igen

Borgerne skal have Budolfi tilbage i form af en stor frilagt plads, mener arkitekt, der kaster nye streger ind i debatten.
Borgerne i Aalborg skal have Budolfi Plads tilbage, og pladsen skal syde af liv igen.

Det mener arkitekt Christian Lomborg fra Lundby ved Nibe, der har tegnet en stor frilagt åben plads, som man ser det i mange europæiske byer.

Han smider forslaget ind i debatten nu, efter at politikerne har fremlagt deres visioner for Budolfi Plads og en illustration i den ånd fra arkitektfirmaet SLA.

Christian Lomborg mener, at man på flere punkter er på vej ud af en forkert tangent.

- Jeg mener, at man sætter sig mellem to eller tre stole for den sags skyld, for der er de kommercielle interesser, og så er der det der landscaping, og så er der meget lidt plads tilbage, der spiller sammen med kirken, siger Christian Lomborg.

Han henviser til det officielle forslags brug af grøn beplantning og terrænforskelle, og så mener han ikke, at de penge, som kommunen kan indkassere ved et eventuelt salg af pladsen som byggegrund, på lang sigt kan måle sig med det potentiale, som en stor åben plads midt i centrum rummer for folkeliv.

Med hensyn til, hvilken forskel der er mellem det officielle forslag, og så Christian Lomborgs eget, siger han.

- Det er, at pladsen er friholdt, som den oprindelig var. Det er et bytorv af en anseelig størrelse, som kan danne rammen om alt fra markedsdage til store events. Men som i det daglige er omkranset af butikker, restauranter og cafeer og så videre. Vi skal genskabe det parisiske byliv, der var i Aalborg.

Grundlæggende peger Christian Lomborg på tre ting, som han mener, at politikerne bør leve op til, når pladsen skal omdannes.

For det første skal man friholde pladsen for unødvendigt byggeri og for det andet undgå, at pladsen bliver optaget af uvedkommende og pladskrævende kunstinstallationer. Endelig skal pladsen ikke udelukkende udlægges til et grønt område.

Installationer på en plads, som eksempelvis på Toldbod Plads er nemlig pladskrævende, uvedkommende og bekostelige, mener han.

- Så kan du ikke holde nogen større ting der, for det ligger i vejen for alt muligt andet.

Pas på med det grønne
Arkitekten mener heller ikke, at man skal overdrive det grønne element med plante- og blomsterbede.

- Borgerne spørger så på et grønt åndehul, og så misforstår man det og tænker, at det skal være sådan noget med landscaping og begynder at lave jord i bakker, græs og bede og sådan noget. Det kan ikke holde, vi har ikke teknologien til at holde sådan noget på et område, hvor folk vælter hen over hele tiden.

Han mener, at pladsen skal udgøres af bastante materialer, der kan holde til vejr og slid.

- Har der været en fest på pladsen, så kan man feje den, men har man bede og alt muligt mærkeligt, så kan man ikke køre rundt i det, og græsplænen kan ikke holde. På græs lufter man også hunde, så det kan hurtigt blive noget sørgeligt noget.

Respekt for kirken
Christian Lomborg vil gerne have, at pladsen har respekt for og spiller sammen med Budolfi Kirke. Det lægger politikerne også op til, men Christian Lomborg mener ikke, at det er nok.

- Heldigvis ligger kirken på det højeste sted. Du kan ikke se det nu, fordi den grimme parkeringsbygning er der, men ellers stiger terrænet næsten to meter op til kirken fra Vingårdsgade.

Ny bygning mod vest

Mod vest foreslår Christian Lomborg en smal-bygningskrop, som afgrænser mod vest. En bygning, hvis pladsniveau tænkes udformet som en arkade med butikker, restauranter og cafeer, ligesom den nye bygnings vægflade tænkes udformet som en storskærm, der kan bruge til filmvisning, informationstavle eller en svagt lysende baggrund.

- Det skal være en mere perfekt afslutning på byrummet end Vingårdshus og banken er i dag, for de spiller ikke rigtig sammen. Der kan man forestille sig, at man har en bygning, der er 8-10 meter bred, som er bundet sammen med banken og Vingårdshus, hvis man kan blive enige om det.

Mod øst afgrænses pladsen af den eksisterende bygning på vejen, der også hedder Budolfi Plads.

- Man kan nedlægge den, så der kun bliver varekørsel. Man frigør noget ved den bygning, og man skal bare opmuntre forretningerne til at åbne mere op og spille mere sammen med pladsen, og det tror jeg vil komme helt af sig selv. Nogle vil se en interesse i at åbne en café der, og så vil der følge en restauration efter.

Det oprindelige udtryk
Christian Lomborg mener, at man skal tilbage til pladsens oprindelige udtryk for 50 år siden, som han selv kan erindre det med torvedage, liv og stemning.

- Folk, der kan huske det, vil huske det som et fantastisk åndehul midt i Aalborg, stilfuld med brostensbelægning og store kastanjetræer omkring, og som stod monumentalt smukt om vinteren. Om sommeren var det grønt, og om efteråret med efterårets flotte farver, og det kunne det blive igen.

Arkitekten vurderer også, at en åben Budolfi Plads kan være med til at forstærke et unikt miljø inde i byen, da den ene plads vil gå over i den anden med tanke på Gammel Torv og C. W. Obels Plads.

Efter påske kan borgerne i øvrig komme med deres forslag til fremtidens Budolfi Plads, når fordebatten skydes i gang.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094