Ventilations- og klimaanlæg bør efterses regelmæssigt
Der er for mange undtagelser i ny lov om tvungent helbredstjek på ventilations- og klimaanlæg, mener brancheforeningen Dansk Ventilation med henvisning til de store energibesparelser, der kan hentes hjem på anlæg, der er i topform.
Foreningens betænkeligheder gælder først og fremmest undtagelserne i lovgivningen. Det tvungne syn omfatter ikke anlæg i bygninger til produktion i forbindelse med industri, håndværk, landbrug og gartneri. Det gælder heller ikke for anlæg, der bruges mindre end 500 timer om året. Og det gælder ikke for klimaanlæg, der omsætter mere end 50 procent af deres samlede energiforbrug til andet end personkøling.
Det vurderes, at 30.000 ventilationsanlæg og 15.000 køleanlæg er omfattet af ordningen. De forbruger til sammen el og varme for 1,5 milliarder kroner om året. Hvis de tvungne eftersyn fører til en effektivisering på for eksempel ti procent, spares der altså 150 millioner kroner årligt på energiregnskabet. På forhånd har Energistyrelsen regnet sig frem til en ventet besparelse på 25 procent ved det første syn og derefter ti procent per fem-årigt syn.
Foreningen Dansk Ventilation er faglig organisation for de virksomheder herhjemme, der udvikler og producerer teknik og teknologi til forbedring af indeklimaet i virksomheder, institutioner og boliger. Foreningens formand, Dan Stjernegaard, siger om den nye ordning, at der er for mange undtagelser:
- Det er tankevækkende, at lovgivningen kræver, at ventilations- og klimaanlægget i det mindste, nybyggede parcelhus skal trykprøves for utætheder og i det hele taget gennemdokumenteres, mens man kan aflevere et stort ventilationsanlæg til en virksomhed uden at skulle dokumentere, at anlægget lever op til de specificerede krav. Først fem år efter ibrugtagningen skal anlægget ses efter; hvis det altså er omfattet af ordningen.
Dan Stjernegaard tilføjer, at undtagelserne i den nye ordning betyder, at mange ventilationsanlæg fortsat bruger for megen energi i forhold til det, de producerer.
- Vore medlemmers erfaringer viser, at der er store besparelser at hende, både når det gælder industrianlæg, og når det gælder komfortanlæg i for eksempel kontorbygninger, hvis man sørger for jævnlig kontrol, fejlretning og justering. Det er altså en bragende god ide at alle virksomheder og private, der har ventilations- og klimaanlæg, af egen drift sørger for, at anlægget med jævne mellemrum får et helbredstjek, for eksempel hvert andet år, uanset de måske ikke er omfattet af lovgivningen om tvungent syn, siger Dan Stjernegaard.
Kilde: Brancheforeningen Dansk Ventilation