23948sdkhjf

Gipsgenbrug vandt Cleantech Prisen

Det blev noget så teknologisk usexet som genbrug af gipsplader i byggeindustrien, der fik dommerkomiteen til at kåre Gypsym Recycling International som vinder af Cleantech Prisen 2007 fra Vækstfonden. Forretningen er genial, virksomheden løser miljøproblemer og tjener penge på to fronter.
Vinderen af Cleantech Prisen på 500.000 kroner fra Vækstfonden blev Gypsum Recycling International A/S, der har i alt 25 ansatte i Europa, Asien og USA, heraf otte i Danmark.

Dermed vandt genbrug af gipsplader i byggeindustrien denne første cleantech-prisuddeling foran filtre, biobrændsel og bølgeenergi fra henholdsvis CoMeTas A/S, H2 Logic A/S og Wave Star Energy A/S.

Cleantech er den internationale betegnelse for energi- og miljøteknologier, der eksempelvis kan erstatte fossile brændstoffer, mindske forureningen eller fremdyrke bæredygtig produktion. Cleantechprisen skulle uddeles til en dansk, mindre virksomhed, der kan være forbillede for andre mindre og mellemstore virksomheder med potentiale til vækst.

- Dommerkomiteen var ikke i tvivl. Feltet af nominerede bestod af fire yderst kompetente kandidater med Gypsum Recycling International som det danske cleantech-fyrtårn. Her har vi en mindre virksomhed, der løser miljøproblemer og formår at skabe en rigtig god forretning med et patenteret produkt, og som er i stand til at vokse globalt, siger formanden for dommerkomiteen Christian Motzfeldt, der også er direktør for Vækstfonden.

Prisen blev overrakt af chefredaktør Carsten Steno, Erhvervsbladet, onsdag eftermiddag den 14. november, som afløser for Bendt Bendtsen, der var forhindret på grund af folketingsvalget.

Dommerkomiteens begrundelse for valget af Gypsum Recycling International A/S er:
- Gypsum Recycling International løser et specifikt miljøproblem og reducerer vores træk på begrænsede ressourcer. Gips er et af de foretrukne byggematerialer i den moderne byggeindustri, men gipsaffald fra byggeindustrien er normalt både dyrt og vanskeligt at komme af med. Hertil kommer, at gipsaffaldet er vanskeligt at håndtere, når det er afleveret på genbrugspladserne, hvor det ved opbevaring kan give anledning til udledning af svovlbrinte - som sammen med CO2 er en af de store syndere i forhold til øget opvarmning af kloden.

- Gypsum Recycling International har bevist forretningens potentiale. Virksomheden har trods sin korte levetid formået at skabe en omsætningsvækst på 100 procent hvert år de seneste fem år.

- Gypsum Recycling International har en forretningsmodel, hvor virksomheden har indtjening i alle led i værdikæden. På input-siden, når den modtager gipsaffald og på output-siden, når den sælger rågips (gipspulver) til at genanvende dels i gipsindustrien, dels i cementindustrien. Det skarpe fokus på alle led i værdikæden skiller Gypsum Recycling International ud i forhold til de andre deltagere i Cleantech Prisen.

Hele 32 danske virksomheder havde sendt en forretningsplan frem ved fristens udløb den 1. oktober. De øvrige nominerede var CoMeTas A/S, H2 Logic A/S og Wave Star Energy A/S.

Vækstfonden overvejer, om og i givet fald hvordan Cleantech Prisen kan gentages til næste år eller i år 2009, hvor København er vært for FN’s klimatopmøde.

Kilde: Vækstfonden

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109