Digitalisering en kæmpe udfordring for byggebranchen
Branchen i kø for at deltage på de informationsmøder, som det rådgivende ingeniørfirma Sloth Møller A/S gennemfører med støtte fra EU's Socialfond.
Og byggebranchen står nærmest i kø for at få mere viden. Over 100 branchefolk deltog i de kurser som Sloth-Møller netop har gennemført i Sønderborg og København. Kurserne er tilrettelagt med støtte fra EU’s Socialfond.
- Digitaliseringen er en kæmpe udfordring for hele byggebranchen. Skal vi være i stand til at leve op til kravene, er det ikke nok blot at tænke nyt og gøre tingene på en ny måde. Vi er også nødt til at foretage betydelige investeringer i teknologi og efteruddannelse. Slutresultatet skulle gerne være færre fejl i byggeriet, siger direktør Jørn Plauborg, Sloth Møller A/S.
For at leve op til de nye krav investerer Sloth Møller alene i år omkring 20.000 kr. per medarbejder.
Færre fejl
Digitaliseringen i byggebranchen betyder blandt andet, at alle dokumenter i en byggesag – lige fra tilbud til færdigt projekt – skal være tilgængeligt for de involverede parter på en fælles web-server. De tegninger som arkitekter og ingeniører anvender, skal produceres i et standardiseret edb-format som kan anvendes af flere programplatforme.
Fremtidens byggeri omfatter også krav om fremstilling af en digital 3D bygningsmodel. Fordelen er, at en 3D model meget tidligt i sin tilblivelse fortæller en historie om såvel den bygningsmæssige vision som de strukturelle krav. 3D modellen sikrer, at der tidligt i projekteringsfasen kan udføres kollisionskontroller, der fanger eventuelle divergenser faggrupperne imellem.
- De nye standarder gør, at vi på sigt kommer til at tale samme sprog, og har mulighed for at genbruge data. Det giver færre fejl og kan også give en økonomisk gevinst, men vi må ikke overse de store investeringer alle skal gennemføre, siger Jørn Plauborg. Han fastslår, at digitaliseringen også vil få stor betydning for den efterfølgende vedligeholdelse af byggerierne.
Hurtig implementering
- Bygherren har efterfølgende samtlige data om sin ejendom. Skal han eksempelvis have skiftet låse, kan han ved få tastetryk se hvilke typer han har og hvor mange. Varmemesteren skal ikke gå rundt og tælle.
Når nye tiltag indføres i den offentlige sektor, plejer der normalt at gå en rum tid før tingene slår igennem i både den kommunale og private sektor. Sådan er det ikke denne gang. Jørn Plauborg forudser at både kommunale og private bygherrer hurtigt vil kræve at alle parter i et byggeprojekt anvender en fælles it-platform. Dermed vil digitaliseringen slå hurtigere igennem denne gang sammenlignet med de forsøg der tidligere er gjort.
For yderligere information kontakt Direktør Jørn Plauborg, Sloth Møller A/S, tlf. 73 42 31 31
Kilde: Sloth Møller A/S