Danske håndværkere skal lære om passivhuse
Ny uddannelse på Construction College Aalborg uddanner håndværkere til at bygge fremtidens lavernergiboliger
Længe inden de nye 2020-energikrav til nybyggeriet kom på banen fandtes et koncept, der så rigeligt levede op dette tilsyneladende utopiske krav. I Tyskland har man i mere end 20 år bygget såkaldte passivhuse.
Passivhus-konceptet er udviklet af Passivhaus Institut i Darmstadt, Tyskland, og denne institution kan som den eneste uddannede certificerede instruktører i disse byggemetoder.
Construction College Aalborg har haft en gruppe faglærere i Darmstadt på Passivhaus Institut, hvor de efter at have gennemført den omfattende uddannelse er blevet "Certified Passive House Consultant".
Passivhus for håndværkere
- Dermed råder Construction College Aalborg nu som de første i landet over instruktører, der besidder den nyeste knowhow indenfor området. Vi skal bruge den nye viden til at hjælpe håndværkerne med at bygge passivhuse og lavenergibyggeri med høj kvalitet og god komfort, siger uddannelseschef Kim Knudsen.
For passivhus-konceptet kræver nye kundskaber hos, de som skal bygge de nye boliger eller renoverer eksisterende bygninger op til de nye normer.
- Med passivhus-konceptet kan vi faktisk lave 2020-løsninger allerede i dag, fastslår uddannelseschef Kim Knudsen, Construction College Aalborg.
- Derfor vil vi gerne fortælle håndværkerne og vore lærlinge, at de krav, som ligger og venter, ikke er umulige at opfylde.
Tjent ind på få år
Et parcelhus, hvor opvarmningen kræver blot 15 kWh pr. kvadratmeter pr. år, skulle man umiddelbart tro er uhyre kostbart.
- Det koster ganske vist 3-5 pct. mere at bygge passivhuse, men det er tjent ind på de første fem år. For det kan opvarmes for kun 10-20 pct. af, hvad det koster, at opvarme et almindeligt, ældre parcelhus.
I et passivhus kan tre 75 watt-pærer eller 7-8 fyrfadslys opvarme stuen på en vinterdag, fortæller Søren Riis Dietz fra Bjerg Arkitektur, der er certificerede passivhusudviklere og samarbejder med Construction College Aalborg om passivhus-konceptet.
Løser indeklimaproblemer
Udover at levere massive energibesparelser så løser passivhus-princippet også problemer omkring indeklimaet. Selvom husene er bygget nærmest lufttætte, så sørger den stadige udskiftning af luft gennem varmegenindvindingsanlægget for et sundt indeklima.
Da alle gulve, vægge og lofter i et passivhus er mindst 16 grader varme, kommer der ingen kondens. Så der kan ikke dannes skimmelsvampe noget sted i et passivhus.
I det hele taget vil et passivhus kunne danne den perfekte ramme om en families hverdag.
- Andre koncepter for energivenlige boliger stiller krav om, at beboerne skal udvise en særlig adfærd. Det er ikke tilfældet her. Så jeg er ikke i tvivl om at passivhuset er vejen, hvis vi også skal kunne leve normalt i vore huse, fastslår instruktør Søren Christensen, Tech Energy Aalborg.
Teori til praksis
Construction College Aalborg er ved at udvikle en dansk version af passivhus-kursus for håndværkere.
Kurset, der består af to elementer, kommer til at give en grundig indføring i alle elementer i passivhus-systemet. Hele tiden med øje for den praktiske udførsel. Dernæst følger en praksislæring, hvor der bliver mulighed for at arbejde med danske løsninger og danske materialer i den danske boligtradition.
Det hele afsluttes med en eksamen, der bliver certificeret gennem Passivhaus Institut.
Kurset vil blive udbudt til nordjyske håndværkere i efteråret 2012
tøtte