23948sdkhjf

Krav om at rulle dagpengestramninger tilbage

Byggeriets fagforbund og a-kasser mener, at kort genoptjeningsret til dagpenge er ekstra vigtig for byggeriets lønmodtagere
Med statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) klare afvisning af at forlænge dagpengeperioden, forstærker regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, presset for at sikre, at ledige ikke falder ud af dagpengesystemet.

De strammere genoptjeningsregler går særligt hårdt ud over lønmodtagere i brancher med vekslende tilknytning til arbejdsmarkedet, har Enhedslisten fastslået som optakt til de kommende finanslovsforhandlinger. Enhedslisten har derfor i et dagpengeudspil krævet at få rullet genoptjeningsreglerne tilbage.

Byggeriets fagforbund og arbejdsløshedskasser er enige.

- Det er helt afgørende at få rullet genoptjeningsretten tilbage. Ikke mindst i bygge- og anlægsbranchen med stor konjunkturfølsomhed, store sæsonudsving i beskæftigelsen og hyppigere arbejdsskift er det bydende nødvendigt, at retten til dagpenge ikke udhules, siger Jørn Erik Nielsen, formand for Malerforbundet.

Hidtil har en lønmodtager skullet have 26 ugers beskæftigelse i løbet af tre år for at genoptjene ret til dagpenge. I forbindelse med VK-regeringens genopretningsplan i 2010 blev genoptjeningsretten fordoblet til 52 uger. De nye regler trådte i kraft 2. juli i år.

- Dagpengesystemet er en afgørende del af den danske flexicurity-model, hvor retten til dagpenge skaber sikkerheden til gengæld for fleksibiliteten og korte opsigelsesvarsler. Men med den forlængede genoptjeningsperiode og i øvrigt også den forkortede dagpengeperiode har man pillet urimeligt voldsomt ved sikkerhedsdelen i modellen. Ikke mindst bygge- og anlægsbranchen nyder godt af fleksibiliteten. Der er en gensidig forståelse for, at det er i alles interesse og giver stor mobilitet, at man har korte opsigelsesvarsler, men det forudsætter naturligvis, at resten af grundlaget også er til stede. Det håber jeg regeringen forstår, siger Jørn Erik Nielsen.

Danske polakker

Også i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes a-kasse i København kalder man det helt afgørende, at genoptjeningsperioden forkortes, fordi den forlængede periode vil ramme mange lønmodtagere i byggeriet hårdt.

- Jeg tror ikke, det helt er gået op for politikerne endnu, hvad denne stramning betyder. Det handler ikke om, at man går ledig i to år og så dagen før man mister dagpengene går ud og finder arbejde, som visse arbejdsgiverrepræsentantere har sagt. Det handler i høj grad om, at mange med kortere ansættelsesperioder og med hyppige hjemsendelser vil få meget svært ved at genoptjene ret til dagpenge. Det vil være tilfældet, selv når der ikke er krise, men det siger sig selv, at det forstærkes af krise som i øjeblikket. Hvis disse regler fastholdes, mister mange mennesker deres forsørgelsesgrundlag. Mange vil være uden mulighed for at få kontanthjælp og er nødt til at tage nærmest hvad som helst blot for at overleve. Vi risikerer dermed at skabe en stor gruppe danske polakker, siger Thomas Bentsen, sagsbehandler i a-kassen.

Fordel for arbejdsgivere

Han gør opmærksom på, at midlertidig hjemsendelse på dagpenge i forbindelse med vejrlig også går ud over genoptjeningen.

- Når man bliver sendt hjem på vejrlig én dag, klippes der én uge i dagpengeretten, og for visse faggrupper, der er meget afhængige af vejret, tagdækkere for eksempel, bliver det til mange uger, der forsvinder på den konto. Det kan i sig selv og med korte ledighedsperioder bringe genoptjeningen i fare, siger Thomas Bentsen.

Han siger, at det smidige dagpengesystem ikke bare er en fordel for lønmodtagerne men også arbejdsgiverne.

- Vejrligsreglerne er et udtryk for en fleksibilitet, som arbejdsgiverne i høj grad gør brug af, og derfor kan man ikke uden det får konsekvenser for hele systemet fjerne sikkerheden og den sociale kontrakt, siger Thomas Bentsen.

Han oplyser, at fagforeningen og a-kassen gennem forbund og organisationer vil orientere regeringen og Enhedslisten om konsekvenserne.

Det var fredag eftermiddag ikke muligt for Licitationen at få en kommentar fra Dansk Byggeri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078