23948sdkhjf

Kommuner begrænser anlægsinvesteringer

Af frygt for sanktioner fra regeringen strammer landets kommuner sine anlægsbudgetter i 2013 på trods af ønsket om at bygge mere
Landets 98 kommuner arbejder i øjeblikket på de kommende budgetter for 2013, men når de er endeligt klar, tyder meget på, at der bliver færre penge til nye skoler, plejehjem og renoveringer.

For den foreløbige prog-nose for 2013-budgetterne tyder på, at kommunerne forventer et anlægsniveau på 18 mia. kroner til næste år.

Men det er 2,5 mia. kroner for meget i forhold til økonomiaftalen, som er indgået mellem regeringen og kommunerne før sommerferien.

Dermed er kommunerne nødt til at holde sig under 15,5 mia. kroner i sine anlægsbudgetter.

- Mange kommuner ønsker at sætte mere skub i anlægsaktiviteterne og bygge og renovere skoler og daginstitutioner, lave klimasikring osv. Men det er der ikke plads til inden for den aftalte ramme. Derfor ville det være godt, hvis der var mere rum til at øge investeringerne. Men en aftale er en aftale, så vi anerkender, at der er et loft, som sætter sine begrænsninger. Nu går vi i gang med at ramme bulls eye, så vi ikke bliver ramt af sanktionen, siger formand for Kommunernes Landsforening, Rødovre-borgmester Erik Nielsen (S).

Regeringen afviser

Regeringen er dog ikke indstillet på at komme kommunerne i møde og forhøje anlægsloftet.

Økonomi- og erhvervsminister Margrethe Vestager (R) siger til Ritzau, at det handler om at bevare tilliden til dansk økonomi.

Samtidig vil et øget anlægsloft gå ud over regionerne og staten, når der skal bygges supersygehuse, renoveres boliger og den kommende forbindelse over Femern.

- Der bliver bygget rigtigt meget i Danmark. Men vi gør det altså på en måde, så man kan have tillid til, at vi også har styr på budgetterne, siger Margrethe Vestager til Ritzau.

Plads til investeringer

Holdningen vækker dog ikke glæde hos Dansk Folkeparti, hvor partiets gruppeformand Kristian Thulesen Dahl opfordrer regeringen til at forhøje anlægsloftet.

Særligt i lyset af gårsdagens ledighedstal, der viser et stigende antal arbejdsløse. Men flere penge til anlæg vil sætte flere i arbejde.

- Lad kommunerne bruge de ekstra 2,5 mia. kroner af deres egne penge på anlæg. Dagens ledighedstal (i går, red.) illustrerer sagens alvor. 1.500 flere ledige i juli viser, at der er plads til de kommunale investeringer, siger Kristian Thulesen Dahl, der mener, at regeringen har mistet følingen med dansk økonomi.

Hvis kommunerne lander med anlægsbudgetter på over 15,5 mia. kroner resulterer det automatisk i straffeaktioner fra statens side.

Det indebærer, at bloktilskud på op til en mia. kroner holdes tilbage, ligesom 60 procent af regningen betales individuelt af de kommuner, som overskrider budgetterne, mens 40 procent betales kollektivt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.059