Europæisk byggeindustri muret inde
DI Byggematerialer har længe savnet reel konkurrence på det europæiske marked for byggematerialer. Men måske er der lys forude efter, at EU-Kommissionen har stævnet Tyskland for brud på byggevaredirektivet.
Men den går ikke. Så EU-Kommissionen vil statuere et eksempel med Tyskland. Her er man kendt for at stille hindringer i vejen for byggematerialers frie bevægelighed ind i landet.
Et signal til resten af EU-landene
- Det er glædeligt med Kommissionens handling. Det vil samtidigt være et signal til resten af medlemslandene i EU. Vi oplever nemlig, at mange byggematerialeproducenter har vanskeligt ved at udbyde sine løsninger på det europæiske marked. Og det sker til trods for, at der er fælleseuropæisk lovgivning på området, forklarer Elly Kjems Hove, branchedirektør fra DI Byggematerialer.
Hun peger på, at DI selv klaget over Tysklands praksis til Kommissionen på baggrund af en række henvendelser fra medlemsvirksomheder.
Ekstra omkostninger for virksomhederne
Beregninger viser at varer for en samlet værdi af godt fire billioner kroner om året fortsat udsættes for barrierer, der hindrer eller belaster virksomhederne i deres virke. Det svarer til, at mere end en fjerdedel af vareomsætningen til andre EU-lande udsættes for handelshindringer.
- Det fører til ekstra omkostninger for virksomhederne, hvilket er omkostninger der i sidste ende betales af forbrugerne, slår Elly Kjems Hove fast.
Danske byggematerialeproducenter eksporterede sidste år for knap syv milliarder kroner til Tyskland. Og landet udgør Danmarks største eksportmarked for byggematerialer. Men det koster typisk 50.000 100.000 kr. at få godkendt et produkt til det tyske marked.
tøtte