Brolæggerpris til Helsingør Kommune
Kulturhavn Kronborg er blevet bundet sammen af en både kunstnerisk og gennemtænkt brolægning, hvor nye og gamle sten er lagt på pladserne, ravelin og kajanlæg.
Brolæggerlauget lægger i prisuddelingen vægt på, at Kulturhavn Kronborg er blevet bundet sammen af en både kunstnerisk og gennemtænkt brolægning, hvor nye og gamle sten er lagt på pladserne, ravelin og kajanlæg. Byen har åbnet sig mod vandet, og der er skabt nye byrum, hvor mennesker mødes, og større kulturelle engagementer kan finde sted.
- Helsingør har været omdrejningspunkt for 600 års dramatisk Danmarkshistorie og dengang som i dag, er god brolægning vigtig og giver fast grund under fødderne. I et godt samarbejde har faglærte brolæggere og landskabsarkitekter gjort denne plads tidssvarende. Sammenbygningen af nyt og gammelt skaber et byrum, der er et rart sted at være, og som giver en oplevelse af stedets historie, siger Brolæggerlaugets oldermanden, Claus Johnsen.
Både Helsingør Kommune og bygherrepartnerskabet, der består af Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme og Realdania, er meget glad for Brolæggerlaugets anerkendelse.
- Vi er meget tilfredse med den arkitektoniske helhedsplan, valg af materialer og den effektive arbejdsindsats, vi har set hos brolæggerne. Brolæggerprisen er et skulderklap til alle i projektet, og jeg ser frem til 2013, hvor den sidste sten lægges for at fuldende Helsingør Kommunes kulturelle flagskib, siger Borgmester i Helsingør Kommune, Johannes Hecht-Nielsen.
Robuste materialer
Brolægningsarbejdet er udført af BrolæggerKompagniet og J.B. Brolægning, som har belagt Kulturhavn Kronborg med chaussésten i to slags portugisisk granit, som giver et nuancespil i overfladen. Ved indgangen til Kronborg er lagt et bånd af chaussésten, der har en savet overflade, som blander sig med de kløvede sten langs båndets sider. Og som særlig udsmykning er der nedfældet træplanker i azobé og lyslinjer i ens dimensioner.
Ved prisoverrækkelsen var repræsentanter fra Aarsleff, der er totalentreprenør på projektet og landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersens, der har udarbejdet helhedsplanen for Kulturhavn Kronborg til stede.
I uddelingen af Brolæggerprisen har Brolæggerlauget også lagt vægt på, at Helsingør Kommune har sørget for et godt fagtilsyn af Juul Frost Arkitekter på projektet, der også har stået for projektering af projektet.
- De robuste materialer som granit, hårdt træ og stål, danner nu sammen med over 13.000 kvadratmeter chausséstenflader et oplevelsesrigt gulv for uformelle møder, begivenheder og afslapning. Vi er stolte over, at de valgte projekteringsløsninger nu får Brolæggerlaugets anerkendelse, samtidig med at vi afsætter et spor i Danmarks kulturhistorie, siger seniorlandskabsarkitekt Susanne Grunkin fra Juul Frost Arkitekter.
tøtte