23948sdkhjf

Realkreditforening: Nu er krisen ved at være ovre

Finanskrisen har sluppet sine kløer i dansk økonomi, mener Realkreditforeningens formand.
Der blæser mildere vinde ind over Danmark. Finanskrisen har mere eller mindre sluppet sit tag i dansk økonomi.

- Det har været sagt mange gange, og nu tror jeg, det er rigtigt: Vi er ved at være ovre finanskrisen, siger Realkreditforeningens formand, Carsten Nøddebo, på foreningens årsmøde torsdag.

- Det har været en hård omgang for samfundsøkonomien. Samtidig har krisen fungeret som et slags sundhedstjek for dansk realkredit. Og denne virkelighedens stresstest er bestået, siger formanden.

Carsten Nøddebo slår dog fast, at realkreditinstitutterne ikke bare kan læne sig tilbage og være tilfredse:

- Vi skal fortsætte arbejdet med at fremtidssikre dansk realkredit. Og det gør vi bedst ved at sikre robustheden.

Og der er allerede sket en række ting, der skal være med til at sikre, at danske boligejere ikke rammes af en ny krise. Senest har man fra politisk side forsøgt at sikre, at hånden holdes under det udskældte et-årige flekslån, F1.

Og selv om boligejerne stadig er vilde med det korte lån, der skal fornys hvert år, er der sket fald i antallet af F1-lån.

- Fra 2012 til 2013 er der for første gang tale om et fald, og vi forvente et yderligere fald i 2014. Vu har siden 1. juli 2012 reduceret mængden af F1-lån til boligejerne med 53 milliarder kroner, siger Carsten Nøddebo.

Det er den lave rente, der har fået de danske boligejere til at stå i kø for at få flekslån til at finansiere boligkøbet. Men krumspring fra realkreditten har gjort, at F1-lånene ikke længere er så attraktive.

- Bidragssatserne har i særdeleshed tiltrukket sig stor opmærksomhed. Og det er jo ikke fordi, jeg ikke forstå, at man som låntager ærgrer sig over stigende priser på boliglånet, siger formanden.

- Jeg ærgrer mig også over, når det bliver dyrere at fylde indkøbsvognen i supermarkedet. Men danske realkreditlån er stadig billige - formentlig de billigste i Europa, siger Carsten Nøddebo.

Dansk realkredit har eksisteret i 220 år. Og realkreditformanden er nu spændt på, hvordan EU's bankunion kommer til at påvirke dansk realkredit.

Han påpeger dog, at der overordnet kan være fordele ved bankunionen, da den eksempelvis vil betyde ensartet tilsyn i hele EU.

- Men der er også ulemper forbundet med bankunionen. Det kan eksempel være vanskeligt at finde løsninger i EU-regi, der passer til den særlige danske realkreditmodel, siger formanden på årsmødet.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063