Tilfredse med EUD-reform
Både TEKNIQ og Dansk Byggeri roser den nye erhvervsuddannelsesreform
Hun påpeger 4 elementer i reformen, der styrker erhvervsuddannelsernes image og er en anerkendelse af, at erhvervsuddannelse er både en krævende og udfordrende uddannelse.
Flere og især flere af de dygtigste skal tage en erhvervsuddannelse.
Der indføres adgangskrav til en erhvervsuddannelse på 2 i dansk og matematik, og de faglige udvalg kan indføre relevante og skærpede adgangskrav til hovedforløbet.
Der tilføres flere ressourcer til opkvalificering af lærere, bedre studiemiljø og udstyr.
Der kvitteres for, at grundforløbet på 20 uger skal bevares, hvilket er fundamentet for at hæve fagligheden.
- Mange af hensigterne er stadig noget luftige i reformen, og de står og falder med implementeringen. Der er flere forhold, som i praksis kan blive katastrofale, hvis de ikke bliver udformet klogt, uddyber Tina Voldby og nævner 2 eksempler:
Der er risiko for, at de fælles rammer for EUX-uddannelserne fører til mindre faglighed og udvanding af den enkelte EUX-uddannelse.
Der er risiko for, at det faglige niveau på uddannelsesforløbene for voksne sænkes, idet man forudsætter, at de skal have forkortet uddannelserne væsentligt - nogle linjer er endda helt uden praktik.
I Dansk Byggeri siger uddannelseschef Louise Pihl, at det er en reform, der sender et klart signal om, at politikerne ønsker, at flere dygtige unge skal vælge en erhvervsuddannelse lige efter folkeskolen.
- Det er vi rigtigt godt tilfredse med. Erhvervsskolerne skal ikke være opbevaringsplads for unge, som ikke ved, hvad de vil. Med reformen får de helt unge mulighed for at træffe et mere kvalificeret valg af uddannelse, siger Louise Pihl..
- Vi mener, at det er godt og væsentligt at stille krav til eleverne ved indgangen til erhvervsuddannelserne. Men det er også relevant at have fokus på at udvikle og forbedre erhvervsuddannelserne. Skal reformen blive en succes, vil vi være optaget af, at der ude på hver enkelt skole er maksimalt fokus på at sikre høj kvalitet i undervisningen af alle elever - ikke mindst den store mængde lærlinge, der vælger at gennemføre en EUD-classic, siger Louise Pihl.
tøtte