Uheldig timing koster huskøbere 375.000 kr.
2007 har vist sig at være den mest uheldige timing for huskøb i årtier. Huse købt i 2007 betyder nemlig et værditab for ejeren på gennemsnitligt 375.000 kr., hvis huset sælges i dag. Modsat indbringer huse købt i 2003 i gennemsnit ejeren en gevinst på 400.000 kr.
Har du købt hus i 2007 er dit hus i gennemsnit blevet 375.000 kroner mindre værd, hvis du solgte i dag. Foretog du derimod din boliginvestering i 2003, er huset i gennemsnit steget med 400.000 kroner i værdi.
De seneste ti år har budt på ganske store udsving i boligpriserne. Fra 2003 til 2007 steg kvadratmeterprisen gennemsnitligt 63 procent. Generelt ligger priserne i dag stadig 19 procent under top-niveauet i 2007, og for dele af landet er der foreløbigt ingen konjunkturmålinger, der peger i retning af en snarlig korrektion. Det viser en ny undersøgelse lavet af Spar Nord på baggrund af de nyeste tal for Realkreditrådet.
Ekstreme udsving
- De seneste ti år har budt på voldsomt store prisudsving på boligmarkedet, og det gælder både i den positive og negative retning. Men generelt set kan boligejerne holde pengene hjemme på deres boliginvestering, hvis de har købt før 2005, siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.
Danskerne der har købt hus i 2003 eller 2004 har gennemsnitligt tjent 300.000 kroner på deres ejerskab. Er huset derimod købt i perioden 2005 til 2012, så vil et gensalg i dag generelt set være forbundet med et større eller mindre tab afhængigt af det pågældende købstidspunkt.
Største udsving på Sjælland
Boligernes tab eller fortjeneste er ifølge Spar Nords opgørelse meget forskellig fra region til region. Købte du et hus i Region Sjælland i 2007 mens priserne var på sit højeste, vil du ved salg i dag tabe 685.000 kroner svarende til et prisfald på 34 procent.
Købte du derimod huset i Region Nordjylland begrænser tabet sig til 93.000 kroner svarende til et prisfald på 7 procent.
I Region Hovedstaden ville tabet ved salg i dag beløbe sig til 596.000 kroner svarende til et prisfald på hele 18 procent siden 2007. Alligevel peger Martin Lundholm på Hovedstaden som den region, der er bedst stillet, når det kommer til en snarlig korrektion.
- Før krisen blev priserne skruet voldsomt op især i Hovedstadsområdet, og efterfølgende har vi set, at faldet også blev tilsvarende større. Men husene omsættes til gengæld meget hurtigere i Hovedstaden, der både har den demografiske udvikling og gode konjunkturudsigter med sig, siger Martin Lundholm og tilføjer:
- Et stort fald kan derfor godt korrigeres tilbage relativt hurtigt. Det gælder både Hovedstaden og de øvrige større byer i Danmark som Aarhus, Aalborg og Odense.
Man skal dog ikke langt væk fra bycentrene, før udsigterne er knap så gunstige, understreger Martin Lundholm. For selv om boligpriserne godt kan korrigeres tilbage til før krise-niveau i de enkelte regioner, vil det sandsynligvis være udtryk for, at priserne i de større byer stiger til nye niveauer, mens resten af regionen fortsat halter voldsomt efter.
Energirenovering værd at overveje
Martin Lundholm henviser til, at energirenovering bliver en stadig mere oplagt mulighed for at forbedre sin økonomiske situation som boligejer:
- I en tid med rekordlave renter og rekordhøje energipriser, er det værd at overveje, om du kan flytte dit hus til en bedre energiklasse ved en energirenovering. Det vil typisk både højne pris og omsættelighed på huset, samtidig med det vil reducere energiregningen, lyder det afsluttende fra Martin Lundholm.
tøtte
Se her, hvor meget danskerne har tabt/tjent på boligen