23948sdkhjf

El-branchen skal kigge på velfærdsteknologi

El-branchen spiller en større rolle i fremtidens plejesektor med intelligente el-installationer. De kan være med til at åbne døren til et nyt, stort marked for de danske installatører, vurderer Schneider Electric
Velfærdsteknologi er mere end vasketoiletter, robotstøvsugere og økonomiske effektiviseringer. Kernen i velfærdsteknologi er frihed, værdighed og øget livskvalitet, og her kan intelligente el-installationer spille en stor rolle. Også for den enkelte installatør. Det mener Schneider Electric, som bl.a. står bag Lauritz Knudsens koncept IHC Plejebolig, hvor det velkendte IHC-system er blevet målrettet plejesektoren.

- Velfærdsteknologi handler helt basalt om at bruge teknologi til at øge velfærden for de mennesker, som har mest brug for det. Og her har de danske installatører og elektrikere noget at byde ind med. Vores erfaringer viser, at enkle intelligente installationer kan sikre, at en person pludselig ikke behøver så meget hjælp i hverdagen. Det kan faktisk ændre et liv på ingen tid, og hvorfor skal det ikke være den lokale installatør, som ændrer det liv på plejehjemmet eller handikapskolen, spørger Jesper Plass, der er produktchef for IHC Control.

Velfærdsteknologi er løbende et varmt emne på den politiske scene, og der blev i 2008 afsat 3 mia. kroner til udvikling af projekter inden for velfærdsteknologi i den offentlige sektor frem mod 2015. Meget tyder på, at velfærdsteknologien skal redde den danske plejesektor, hvor det handler om mere service, bedre pleje og mere værdighed for syge, gamle og handicappede, alt sammen for færre penge. Her har el-branchen ifølge Jesper Plass en oplagt mulighed for at gøre en forskel, der også gavner på bundlinjen.

- Mange elektrikere og installatører har allerede deres gang på skoler, institutioner og plejehjem, hvor der kunne være brug for en teknisk løsning, der kan gøre livet lettere for både personale og beboer. Men det kræver, at el-branchen selv tager initiativ og gør opmærksom på, at el-installationen kan spille en stor rolle. Kunderne kommer jo ikke løbende af sig selv, bare fordi sæsonens politiske buzzword er velfærds-teknologi, så vi skal som branche gøre beslutningstagerne opmærksom på mulighederne.

Der ligger et potentielt stort marked og venter på de danske installatører, vurderer han.

De små ting tæller

Nogle gange er det de helt små ting, der gør den helt store forskel. Måske er det lyset, der tænder og slukker automatisk på toilettet - eller en afbryder til loftslyset, som er monteret på sengekanten. Det er enkle ting i en intelligent installation, men det er faktisk med til at ændre et menneskes liv. Det har Jesper Plass selv oplevet i flere af de pilotprojekter, hvor IHC Plejebolig er installeret.

- Vi havde eksempelvis en handikappet pige, som fik IHC installeret på sit værelse og blev koblet op på en iPad, som blev monteret på hendes kørestol. Det ændrede hendes liv. Pludselig kunne hun lukke døren selv, tænde for fjernsynet og trække gardinet fra. Alt sammen simple funktioner, men hun blev jublende lykkelig. Det er her, vi som el-branche kan gøre en forskel, siger Jesper Plass.

Schneider Electric har gang i flere projekter på plejehjem og handikapskoler arbejdet tæt sammen med installatører og fabrikanter af elektrisk specialudstyr så som sengemotorer og vinduesstyring, der er koblet sammen i en IHC-installation, som eksempelvis kan styres fra en iPad.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078