Sommerhuse forurener vandmiljøet - staten lukker øjnene
150.000 af Danmarks 220.000 sommerhuse mangler at blive kloakerede, og det betyder stor forurening for vandmiljøet. Naturstyrelsen har dog valgt ikke at medregne udledningen af næringsstoffer i forslaget til den kommende vandplan, og det giver et misvisende billede af den samlede forurening, mener Odsherred Kommune og den rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij.
- Nu må vi opfordre til, at problematikken bliver taget alvorligt i næste vandplans runde. Vandplan II skal være færdig til december 2015. Hvis ikke sommerhusenes faktiske bidrag indregnes, betyder det, at staten indberetter underestimerede næringsstofbelastningstal til EU. Det stiller helt klart et stort spørgsmålstegn ved redegørelsen for vandmiljøets status i Danmark og de tiltag, der iværksættes for at leve op til vandrammedirektivet.
Det er helt forkert, hvis man har den antagelse, at sommerhusenes nedsivningsanlæg ikke belaster de kystnære områder," siger Simon Grünfeld, afdelingschef i Miljø Natur & Plan i den rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij.
Grontmij er rådgiver for Odsherred Kommune, og kommunen har allerede i sit første høringssvar til vandplanerne gjort Naturstyrelsen opmærksom på problematikken omkring udeladelse af næringsstofudledningen fra sommerhuse i vandplanerne:
- Vi er forundrede over, at man bevidst udelader disse vigtige udledningsdata i vandplanen og specielt, hvis årsagen fra statens side måtte være, at vi angiveligt har svært ved at nå resultatforpligtelserne, hvis vi også skal forbedre spildevandsafledningen i sommerhusområderne, siger landskabsforvalter Rasmus Kruse fra Odsherred Kommune.
Mange fordele
Odsherred Kommune og Grontmij kloakerer i øjeblikket mange sommerhuse i Odsherred. De mener derfor, at det er på sin plads igen at sætte fokus på den massive forurening, som manglende kloakering af sommerhuse medfører.
Centraliseringen af renseanlæg og medfølgende tilslutning og kloakering af sommerhusområder estimeres til at betyde en reduktion af næringsstoffer udledt til Sejerø Bugt, Isefjord og det sydlige Kattegat på i alt 30 ton kvælstof og 6.5 ton fosfor pr. år:
- Udledningen af kvælstof til Sejerø Bugt vil f.eks. blive reduceret med 14,8 ton per år, hvilket udgør halvdelen af forslaget til vandplanens samlede mål om reduktion i kvælstofudledning, oplyser afdelingschef Simon Grünfeld.
Odsherred Kommune og Grontmij har via faktiske undersøgelser påvist, at også klimasikring af mange sommerhusområder åbner op for, at der med fordel kan kloakeres. Grontmij har hjulpet en lodsejerstyregruppe med et afvandingsprojekt, der skal sikre et område med ca. 2.400 sommerhuse mod oversvømmelseshændelser ved nedbørs- og højvandssituationer i Isefjord. Undersøgelserne viser, at sommerhusene forurener så meget, at der ikke kan gives tilladelse til en øget afvanding uden, at der samtidig bliver kloakeret. Næringsstofudledningen er simpelthen så stor, at det ikke er foreneligt med beskyttelsen af Isefjord.
- Når der samtidig er så mange andre fordele som f.eks. flere arbejdspladser, blå flag strande, markedsføring som super turistområder osv., er det svært at forstå, at der er så lidt fokus på kloakering af sommerhuse, siger markedschef Henrik Sjøstedt fra Grontmij.
Rasmus Kruse fra Odsherred Kommune tilføjer:
- Kloakerer vi alle sommerhuse i området ved Isefjord, er vi på rette vej med hensyn til de samlede krav i udkast til Vandplan 1, og vi har givet bedre mulighed for at tænke på klimasikring. Det kan kun gå for langsomt. Selv om det koster penge, er langt de fleste lodsejere faktisk tilfredse med kloakering.
Udover at de får bedre afledningsforhold, så bidrager de også til at sikre vandmiljøet og badevandskvaliteten i området. Jeg vil derfor påstå, at sommerhuskloakeringen er et langt smidigere tiltag end de dyre, upopulære, langstrakte og kun sjældent set iværksatte tiltag på landbrugsjord, fremhæver Rasmus Kruse.
Grontmijs screening af sommerhusområderne viser, at når 100 sommerhuse kloakeres, reduceres udledningen af kvælstof med 100 kg og udledningen af fosfor med 25 kg. I forhold til de foreliggende vandplaner betyder det, at belastningen af vådområder og vandløb i sommerhusområderne vil reduceres væsentligt.
I enkelte områder viser opgørelsen, at der kan reduceres op til 80 pct. kvælstof og 50 pct. fosfor i forhold til de fastsatte målsætninger i vandplanerne. Men også det hygiejnemæssige har betydning i nærområdet, og en væsentlig sidegevinst er flere blå flag på lokale badestrande i turistsæsonen.
tøtte