Rådgivning skal gøre boligerne grønnere
BedreBolig-rådgiver er navnet på en ny ordning, der har til formål at gøre energirenovering mere overskueligt for boligejerne. Dansk Byggeri glæder sig over, at de første rådgivere nu er på banen
- For boligejerne er det her en rigtig god mulighed for at få rådgivning i, hvilken energirenovering der er den mest fordelagtige, og som passer bedst til den enkelte familie, deres økonomi og ambitioner. Idéen er, at man får én rådgiver, der kan bistå i alle faser. Det gælder lige fra den indledende kortlægning af muligheder til tilbud på det arbejde, der skal udføres, hjemtagning af diverse tilskud m.m. Man slipper altså som boligejer for alt det praktiske med at skulle indhente priser samt styre og koordinere arbejderne, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen og fortsætter:
- Vejen til en grøn og billigere bolig har aldrig været kortere, så sammen med håndværkerfradraget og tilskud for realiserede energibesparelser er det her endnu en fornuftig grund til at energirenovere huset eller sommerhuset.
Kritik af ordningen
Dansk Byggeri har noteret, at der har været kritik af, at ordningen består af håndværkere, der har en interesse i selv at udføre arbejdet og dermed kritik af uvildigheden. Herudover er der særligt fra ingeniørernes og arkitekters interesseorganisationer stillet spørgsmålstegn ved kompetenceniveauet, når en udførende håndværksvirksomhed får adgang til at blive BedreBolig-rådgiver.
- Jeg mener, at kritikken skyder ved siden af og er et udtryk for manglende forståelse for det marked, som Bedre Bolig-rådgiverne skal agere i.
For det første viser flere analyser, at rigtig mange boligejere primært henvender sig til deres håndværkere, når de skal drøfte f.eks. energiforbedring. For det andet sikrer uddannelsesforløbet og de indlagte stopprøver, at kun personer, der kan dokumentere deres færdigheder, kan blive BedreBolig-rådgiver. Endelig er der også krav om, at en uvildig kontrolinstans løbende skal overvåge de kvalitetssikringssystemer, som en BedreBolig-rådgiver skal arbejde efter, siger Michael H. Nielsen.
Konceptet med BedreBolig rådgivning udrulles i etaper. De første kommuner, som går aktivt ind og markedsfører BedreBolig-rådgivere er Fredensborg, Høje-Taastrup, Roskilde, Næstved, Odense, Esbjerg, Skanderborg, Morsø og Frederikshavn Kommune. I løbet af året vil man kunne finde BedreBolig-rådgivere i hele landet.
- Interessen for at blive BedreBolig-rådgiver er stor, og i de kommende måneder vil endnu flere ingeniører, arkitekter og håndværkere gennemgå uddannelsen, hvilket sikrer et bredt udbud af kompetente samarbejdspartnere for boligejerne, siger Michael H. Nielsen.
tøtte