Boliglån i yderområder har svære kår
Nye tal viser sort på hvidt, at der bliver udlånt færre penge til boligkøb i yderområder
Det viser tal fra landets største realkreditkoncern, som for første gang dokumenterer, at der er områder i Danmark, hvor det er meget svært at få et lån, skriver Politiken tirsdag.
Tallene kommer, efter at ejendomsmæglere og lokalpolitikere har slået alarm:
Realkreditinstitutter har strammet så meget op for udlånet i yderområder, at byer bliver affolket, fordi ingen kan købe husene, når andre flytter ud.
I kommuner omkring København og i Jylland har Nykreditkoncernen således en vækst i udlånet på over 20 procent, mens en række andre kommuner har haft meget lav udlånsvækst. Det gælder i særdeleshed i Syd- og Vestsjælland, på Fyn og øerne.
I de fire kommuner Ærø, Lejre, Gribskov og Langeland er udlånet endog faldet siden 2009. Branchetal viser, at Nykredit endda har haft større udlånsvækst end andre realkreditinstitutter.
Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, glæder sig over, at der nu "endelig" kommer tal frem:
- Vi ser områder, hvor udviklingen i udlånet er begrænset eller ligefrem negativ. Der er ingen tvivl om, at der har været en stor påholdenhed med at låne penge ud til dele af landet, siger han til Politiken.
Områdedirektør Sune Worm Mortensen fra Nykredit afviser kritikken og understreger, at kommuner med lav eller negativ udlånsvækst ikke bliver sortlistede.
Der kan være andre grunde til den lave udlånsmængde. Boligpriserne kan have været faldende i området, eller andre institutter kan have vundet markedsandele.
Nykredits udlån, der også omfatter Totalkredit, er gået 180 milliarder kroner frem i perioden 2008 til 2013, hvor den finansielle sektors udlån gik 62 milliarder kroner tilbage.
Uden koncernens udlånsvækst var de samlede lån med andre ord faldet 242 milliarder kroner.
- Vi kan altså ikke genkende, at vi i Nykredit og Totalkredit ikke vil låne penge ud, siger Sune Worm Mortensen til Politiken.
/ritzau/