Grønt tag på FN-Byen
Grønne tage er et af svarene på fremtidens urbane problemer, hvad angår klimatilpasning, lokal afledning af regnvand, urban ophedning og ikke mindst det moderne bymenneskes voksende behov for grønne og rekreative opholdsrum
Ifølge Carsten Nilsson, der er projektchef i tagdækkerfirmaet Multi Tag Entreprise, er det ikke uden grund. Han har været ansvarlig for leveringen af den grønne DERBIGUM GC AR-løsning, der via 3.000 kvm. beplantede tagarealer bestående af terrasser, trapper og gangareal sikrer mikrofaunaen på den LEED Platinum-certificerede FN-bygning i København, som er tegnet af 3XN i samarbejde med Orbicon.
Urban biodiversitet
- FN Byens LEED-certificeringsniveau, der er det højeste af sin art, betød, at DERBIGUM GC AR var den eneste grønne tagpapmembran, der var i stand til at leve 100 pct. op til byggematerialekravene. På trods af de ekstremt høje krav illustrerer bygningens grønne tagløsning en både æstetisk, driftsoptimerende og ikke mindst fornuftig måde at bringe biodiversiteten ind i byplanlægningen, udtaler Carsten Nilsson og fortsætter:
- FN Byens tagdækning er kun ét blandt mange eksempler på, hvordan grønne tagmembraner kan udnyttes til at skabe æstetiske og livgivende løsninger, hvor taget som bygningens 5. facade anvendes som en rekreativ oase midt i storbyen med gangarealer, trapper og billedskønne terrasser. Samtidig tjener taget som levested for planter, der i samme forbindelse opfanger støv, CO2 og andre forurenende partikler fra luften og omdanner dem til ilt.
Den grønne tagløsning, som FN Byen er beklædt med, består af DERBIGUM-baseret glasfibervæv og polyesterfilt, som er belagt med forskellige sedum- og stenbedsplanter. Tagets vegetation fungerer samtidig som magasin for regnvand, hvorved vandet opsuges af jordsubstratet og lagres i dræn- og vandreservoirbakker. Derved forsinkes regnvandet, og det reducerede peak-flow aflaster både spildevandsanlæg og kloakker en egenskab, der bl.a. er medvirkende til, at stadig flere kommuner er begyndt at indføre krav om, at grønne tage skal indgå i byplanlægningen.
Ifølge Torben Hoffmann, der er teknisk ansvarlig for grønne tage hos producenten Byggros, illustrerer FN Byens tagløsning de grønne tages store potentiale i forhold til at ruste især urbane bygninger til morgendagens udfordringer. Det gælder i høj grad behovet for alternative energikilder og ikke mindst byernes voksende tendens til generering, lagring og frigivelse af varme den såkaldte urban heat island effect:
- En varmeø opstår, når belægninger, asfalt, mursten o.l. erstatter naturens oprindelige vegetation, og de er typisk mellem 2-6 grader C varmere end den omgivende natur. Et af de helt store potentialer i forhold til at imødegå denne effekt er byernes tagflader, og modsat traditionelle tage reflekterer grønne tage langt flere af solens stråler væk fra bygningen.
Samtidig isolerer taget mod varme og nedkøler bygningen, bl.a. på grund af fordampningen af vand fra substratjord og planter. Endelig optager vegetationslaget regnvand, og dermed forhindres en opvarmning af det bortstrømmende vand, som også er med til at reducere varmeeffektens negative indvirkning på byens økosystemer, pointerer han.
DERBIGUM GC AR er en bæredygtig tagmembran, der er sammensat af en særlig modificeret bitumen bestående af to separate armeringslag, som er velegnet til vegetation. Blandingen er tilsat rodhæmmende kemikalier for at gøre den modstandsdygtig over for rodgennemtrængning, så den kan bruges under grønne tage eller overflader med sedummos.
DERBIGUM GC AR anvendes på isolering og intensive tage med en vægt på mere end 50 kg/kvm, hvilket gør den velegnet til større anlæg og parkeringskældre samt tagflader beregnet til færdsel, såsom terrasser, trapper og gangstier.
tøtte