23948sdkhjf

Klausuler vinder indpas i kommunernes udbud

Langt de fleste kommuner bruger sociale klausuler eller har indgået frivillige partnerskaber for at skabe flere praktikpladser, viser ny undersøgelse.
Kommunerne har i høj grad taget brugen af arbejdsklausuler og sociale klausuler til sig.

En undersøgelse, som KL har gennemført blandt alle kommuner, viser, at 90 pct. af kommunerne anvender arbejdsklausuler i udbudskontrakter inden for bygge- og anlægsarbejde samt i øvrige kontrakter, hvor det er hensigtsmæssigt.

Derudover anvender 70 pct. af kommunerne altid eller ofte arbejdsklausuler i tjenesteydelseskontrakter. Det sker, selv om kommunerne ikke er forpligtede til at bruge arbejdsklausuler.

- KL har forpligtet sig til at udbrede kendskabet til klausuler. Og undersøgelsen dokumenterer, at vi har leveret varen, siger Jacob Bundsgaard, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.

Han peger selv på øget bevidsthed om social dumping og unfair konkurrence som årsag til den stigende brug af klausuler rundt omkring i landet.

Klausuler er nyttige instrumenter
Undersøgelsen fra KL viser også, at mange kommuner afsætter ressourcer til kontrolindsatsen for at undersøge, om arbejdsklausulen overholdes både på bygge- og anlægsområdet og i øvrige udbudskontrakter.

Hertil kommer, at 61 pct. af kommunerne anvender sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i alle relevante udbud, og at 15 pct. af kommunerne bruger frivillige partnerskabsaftaler i stedet for sociale klausuler.

- Sociale klausuler og frivillige partnerskaber kan være nyttige instrumenter til at sikre, at flere virksomheder tager et medansvar for at uddanne kommende generationer. Og det er et helt naturligt krav at stille, så vi sikrer, at virksomhederne bidrager til at løfte uddannelsesopgaven i forhold til de unge. Så det er glædeligt at se, at langt over halvdelen af kommunerne tager disse redskaber i brug, siger Jacob Bundsgaard.

Undersøgelsen er gennemført i december 2014 og januar 2015. Samtlige 98 kommuner har svaret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.02