23948sdkhjf

Energiadfærd er det nye sort

Nye varmeoptimeringsteknologier og energiadfærd skal skære godt en tredjedel af varmeregningen i to danske boligforeninger.
Siden 1. marts 2014 har projektet SURE! – Bæredygtig Nordisk Energirenovering arbejdet for at inddrage danske, svenske og finske boligforeninger i at optimere energiforbruget i etagebyggerier. I Sverige er man allerede igang med at afprøve konceptet i 29 ejendomme. Nu er turen kommet til de danske, og her har to horsensianske boligforeninger, Odinsgaard og Beringsgaard indtil videre meldt sig.

Interessen for projektet er stor, og flere boligorganisationer har været ivrige efter at deltage og finde alternative løsninger – eller supplementer - til de traditionelle energirenoveringer.

- Vi står over for en større renovering af flere ejendomme, heriblandt dem, som indgår i projektet, og derfor er det interessant, at vi allerede nu kan registrere forbrugsmønstre i ejendommene. Efter renoveringen kan vi så sammenligne og se, hvor effektiv indsatsen har været, fortæller Kenneth M. Frederiksen, Driftsinspektør hos Andelsboligforeningen Odinsgaard i Horsens.

Målet er en tredjedel
Inddragelsen af beboernes adfærd som en del af løsningen, når boligorganisationer investerer i energioptimering, er stadig under-udnyttet. Projektet inviterer derfor beboerne med fra den tidlige fase og tilstræber mest mulig synergi mellem de tilførte teknologiske løsninger og beboernes energivaner. Derfor er et første skridt at kortlægge de handlinger, vaner og ideer, der er forbundet med energiforbrug.

- Det vi gør er, at vi danner os et billede af, hvordan bygningen fungerer energimæssigt og foretager en brugerundersøgelse, hvor beboerne inddrages for at undersøge hvordan bygningen bruges. Når grundlaget for brugen og bygningens energimæssige baseline er på plads, igangsættes aktiviteter med beboerne for at undersøge og optimere energiforbruget i bygningerne, fortæller Henrik Blyt, projektansvarlig for SURE! .

- Dernæst optimeres varmesystemet i bygningen for at se , hvor meget der kan spare på energien. Målet er at spare 10-15 procent af varmeforbruget alene på optimeringen af varmesystemet og yderligere 10-15 procent på at ændre beboernes adfærd.

I forbindelse med den tekniske del af løsningen har projektgruppen bag SURE! kontakt med de tilknyttede fjernvarmeselskaber i de områder, hvor boligforeningerne indgår i projektet.

Hvordan anspores energiadfærd
Ud over besparelsen på varmeforbruget, så er målet med projektet at få kortlagt beboernes energiadfærd, og se på hvordan man kan anspore dem til at forholde sig til energiforbruget, således at de nemt kan inddrages i en fremtidig energirenovering

- Det bliver selvfølgelig spændende at se, hvor meget det lykkes os at involvere beboerne. Heldigvis inddrager vi dem tidligt i processen før varmeoptimeringen, så vi dermed fastholder den forventede energibesparelse , siger Henrik Blyt og uddyber:

- Man kan forstille sig, at når man bor i en energivenlig bolig, så kan man ubevist komme til at kompensere for det lave energiforbrug ved en mere energitung adfærd. Det forsøger vi at undgå her ved at involvere beboerne og motivere dem, før varmeoptimeringen sætter ind.

Boligblokkene i Horsens skal fungere som pilotprojekter, og SURE! har allerede kontakt til flere danske boligforeninger, der har interesse i at lære om energivenlig adfærd.

Fakta om SURE! – Bæredygtig nordisk energirenovering
Partnerne i projektet er: IC-Meter (DK), BaseN (FI), Acreo Swedish ICT (SE), Interactive Institute Swedish ICT (SE), VIA University College(DK), Insero Energy (DK) og Insero Business Services (DK).

Projektet løber fra 1. marts 2014 til 1. marts 2017 og har et samlet budget på omkring 15,5 mio. kr., hvoraf EUDP har finansieret cirka 6,2 mio. kr. til den danske del.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08