23948sdkhjf

Forbund: Dansk firma løndumpede elektrikere i Norge

Med hjælp fra Dansk El-Forbund skaffede norsk fagforbund penge til underbetalte polske elektrikere ansat i dansk firma
Efter et langstrakt sagsforløb har en gruppe på 12 polske elektrikere fået efterbetalt tilsammen knap 2,5 mio. norske kroner, skriver fagbladet Elektrikeren.

Elektrikerne arbejdede på opførelsen af Hardangerbroen i Norge og var ansat i det danske firma KB Electrotech, der siden er gået konkurs.

Dansk El-Forbund (DEF) har undervejs hjulpet kollegerne i det norske søsterforbund El & IT Forbundet, som gennem en vedholdende indsats og et større detektivarbejde har skaffet elektrikerne deres tilgodehavender.

- Sagen viser, at dumping ikke kun er noget, som udenlandske firmaer opererer med i Danmark: Danske firmaer gør det samme i udlandet – i dette tilfælde i Norge, siger forbundssekretær i DEF Ole Tue Hansen.

Modtaget udviklingsstøtte
Allerede i 2013 satte fagbladet Elektrikeren fokus på det midtjyske firma KB Electrotech: Via vækstfora under Region Midtjylland havde det modtaget udviklingsstøtte og brugt pengene til at skabe sig et udgangspunkt, så firmaet gennem brug af polske elektrikere kunne vinde entrepriser i Norge.

I DEF Østjylland mente en oprørt afdelingsformand Ervind F. Poulsen, at der var tale om misbrug af skatteydernes penge:

- Det er konkurrenceforvridende, at en dansk region støtter firmaer, der etablerer og hyrer polske elektrikere frem for danske. Og meget tyder på, at de polske elektrikere endda bliver underbetalt, sagde han til Elektrikeren.

Bygherre indefrøs betaling
Det skulle vise sig, at afdelingsformanden havde ret i sin formodning. Og trods ihærdig modstand fra det danske firma lykkedes det altså for det norske forbund at skaffe pengene til de polske elektrikere.

De fik god hjælp fra det norske vejvæsen, der som bygherre kunne indefryse betaling til det danske selskab, da det blev klart, at betingelserne var overtrådt: Norge har arbejdsklausuler, der minder om de danske på statens område, hvor udbudt arbejde skal udføres på betingelser, der svarer til gældende overenskomster på området.

- Det viser betydningen af klausuler. Denne sag er i høj grad relevant for den diskussion, vi har her i Danmark. Når der findes klausuler og ordentlige regler, som myndighederne viser vilje til at håndhæve, kan virksomheder, der snyder på vægten, ikke bare stikke af fra regningen, siger Ole Tue Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235