23948sdkhjf

Aarhus Kommune udskifter 29.000 lys-armaturer

Miljøvenligt lys skal spare millioner på elregningen.
Aarhus Kommune er klar med en ny teknologi, der skal sikre en besparelse på 30 procent af kommunens nuværende elforbrug til vejbelysning. Projektet bidrager også til ambitionen om at være CO2 neutral i 2030.

På otte veje og stier i Aarhus Kommune er der det seneste halvandet år blevet testet nye LED-armaturer, som frem mod 2018 skal erstatte cirka 29.000 kviksølvsarmaturer i Aarhus Kommunes gadelamper.

Kristian Würtz, rådmand for Teknik & Miljø glæder sig over, at testforløbet har bekræftet, at der er mange fordele ved projektet.

- Med de nye armaturer forventes elforbruget til vejbelysning at falde med ca. 30 pct. Det gør projektet til et vigtigt bidrag til ambitionen om at gøre kommunen CO2 neutral i 2030. Desuden bliver trafiksikkerheden forbedret og trygheden øget, da det ikke længere vil være nødvendigt at slukke hver anden gadelampe på de strækninger, som får ny belysning, siger han.

Faldet i elforbruget svarer til næsten 1.500 husstandes årlige elforbrug.

App- og bevægelsesstyret teknologi
Gadelamperne med den nye LED-teknologi på tre af de otte testveje har blandt andet indbyggede sensorer, der automatisk justerer lysstyrken efter bevægelse i området. Med en app er det samtidig muligt manuelt at kontrollere belysningen på vejene.

- Udover de tekniske muligheder vil vi vise et gadehjørne, hvor man kan se de nye LED-lamper på den ene side og de traditionelle lamper på den anden. Den direkte sammenligning viser tydeligt, hvor stor en visuel gevinst den nye belysning bliver for byrummet i Aarhus Kommune, fortæller Peter Ryberg Neess.


Fakta om udskiftningen:
Baggrunden for projektet ”Energirenovering af vejbelysning” er et direktiv fra EU, som stiller krav om effektiviseringen af lyskilder.

Formålet er at nedbringe energiforbruget og miljøbelastningen fra lyskilder. I den forbindelse skal alle kviksølvlyskilder erstattes med nye energirigtige lyskilder.

Gennemførslen af ”Energirenovering af vejbelysning” giver en årlig CO2 besparelse på 2.500 tons og sparer Aarhus Kommune cirka 30 pct. på elforbruget til vejbelysning.

Projektets samlede økonomiske ramme på ca. 150 mio. kr. er udgiftsneutralt for kommunen, da de store besparelser på elforbruget vil tilbagebetale projektet
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125