23948sdkhjf

4.000 kvadratmeter sol over boligblokke

Gaia Solar og Dominia lægger sidste hånd på de tyve specialtilpassede solcelleanlæg, der tilsammen udgør et af Danmarks største solcelleanlæg i en boligforening.
I den almene boligforening AKB Taastrupgaard, i Tåstrup Kommune, skrider arbejdet med at etablere godt 4.000 kvadratmeter solceller på tagene af 19 boligblokke frem.

Anlægget bliver et af Danmarks største solcelleanlæg i en boligbebyggelse og er udviklet i samarbejde mellem AKB Taastrupgaard, ejendomsadministrationen KAB og Dominia AS Rådgivende Ingeniører.

Nærmer sig afslutningen
Anlægsarbejdet udføres af Gaia Solar, der indledte arbejdet med at installere de mange solceller i oktober 2014. Netop nu lægges sidste hånd på anlægget, der skal indvies den 26. marts 2015 af borgmester Michael Ziegler i Tåstrup Kommune og KABs administrerende direktør Jens Elmelund

- Ifølge tidsplanen skal vi være færdige i uge 13, og det bliver vi også, fortæller el-ingeniør og projektleder Claus Nowak fra Rådgivende Ingeniører, der har ledet projektet siden oktober.

Gaia Solar har lagt de sidste paneler, der allerede producerer strøm. Panelerne kobles på nettet efterhånden som de færdiggøres.

- Vi har været utrolig heldige med den milde vinter, vi har haft, og montagen er derfor gået over al forventning og derfor er elektrikerne allerede nu ved at lave de sidste installationer og tilmeldinger. I de næste uger skal vi have løbet anlæggene igennem til aflevering, og så er vi klar til at producere til alle fællesinstallationerne, fortæller Claus Nowak.

Dækker fællesfaciliteterne
De mere end 3.000 solcellepaneler installeres på 19 af boligforeningens 38 blokke og på boligforeningens genbrugsstation. De skal levere strøm til boligforeningens fællesfaciliteter. Umiddelbart kan det lyde som om boligforeningen fremover vil producere mere strøm, end den bruger, men det er langt fra tilfældet.

- Boligforeningen har frikøbt en masse lejligheder i de forskellige blokke, hvor de har etableret klubber, et driftscenter, som også skal aftage strømmen. Den samlede regning for boligforeningens elforbrug beløber sig årligt til knap 3 mio. kr., forklarer Claus Nowak.

Boligforeningen forventer selv at anvende 75 procent af strømproduktionen, hvilket efter renter og afdrag giver en årlig besparelse på 500.000 kr.

Omlægning af installationer
Eftersom antallet af fællesfaciliteter er forskelligt fra boligblok til boligblok, har aktørerne tilpasset antallet af solcellepaneler til det enkelte forbrug i den enkelte blok med tre overordnede anlægsstørrelser.

- Det betyder, at der er installeret 20 ”små” anlæg i forskellige størrelser, hvilket har den fordel, at boligforeningen ikke kommer til at producere en masse strøm, som den enkelte blok ikke kan bruge, forklarer Claus Nowak og tilføjer:

- Der ud over har vi foretaget en større omlægning af installationerne, da man fra gammel tid, har haft et hav af el-målere sidende, som ikke længere bruges. På den måde har vi reduceret eksisterende godt 100 el-målere med mere end 60 el-målere.

Fælles over privat
Solcellerne skal ud over de mange klubber levere strøm til tre vaskerier, en vandrende, ventilation, lys i opgange og fællesarealer, den fælles administration og genbrugsstationen. Årsagen til man har valgt kun at lade anlægget dække fællesfaciliteternes el-forbrug skyldes reglerne på området.

- Det oprindelige projekt var på 10.000 kvadratmeter solceller, da vi for snart 2-3 år siden indledte snakken, men da var der helt andre regler og muligheder på området, og der var derfor megen snak om ændringer. Ideerne blev skrinlagt, men foreningens ejendomsleder Michael Riis Nyrand kunne ikke slippe ideen, og efter mange beregninger, udformninger, drøftelser lagde vi os fast på et ”mindre”, men mere tilpasset anlæg, da det, som reglerne er nu, er vigtigt at tilpasse produktionen til egetforbruget og forbruge mest muligt selv, fortæller Claus Nowak.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.236