23948sdkhjf

Savner bygningsekspert i nyt klimaråd

Dansk Byggeri undrer sig over, at bygningsområdet ikke er afspejlet i sammensætningen af regeringens nye klimaråd.
Mandag offentliggjorde klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen det hold, der skal udgøre Danmarks første klimaråd.

Rådets formand er Peter Birch Sørensen, og derudover er der udpeget fem klimavismænd med ekspertviden inden for landbrug, fødevarer, hav, transport og energi og økonomi.

- Men altså ikke udtalt ekspertviden om bygninger, hvilket kan undre, idet bygninger står for 40 procent af energiforbruget. Det er et meget stort videngab og en prioritering, der kræver, at byggeriet på anden måde må involveres i arbejdet, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

Klimarådets vigtigste opgave bliver at rådgive politikerne om, hvordan Danmark gradvis kan frigøres fra de fossile brændsler. Bygninger indgik ikke i første omgang som fagligt område. Men efter høringsprocessen blev rådet udvidet med et ekstra medlem og bygninger skrevet ind i loven som et vigtigt område på lige fod med energi, transport, landbrug, miljø, natur og økonomi. Derfor havde Dansk Byggeri også en klar forventning om, at klimarådet også ville inkludere en ekspert med viden om energiforbrug i tilknytning til bygninger.

- De nedsatte eksperter i klimarådet er alle yderst kvalificerede på deres områder. Men det er beklageligt, at bygninger ikke får en selvstændig og større rolle i betragtning af det store potentiale for energibesparelser og dermed et omkostningseffektivt bidrag til et fossilfrit samfund, siger Michael H. Nielsen.

Klimarådets første rapport til politikerne forventes i slutningen af 2015.

Klimarådets medlemmer


Peter Birch Sørensen (formand), professor i Økonomi ved Københavns Universitet og underviser pt. i miljø-, ressource- og klimaøkonomi.

Katherine Richardson , professor ved Københavns Universitet. Forsker i klimaforandringernes påvirkning af havmiljøet og er tidligere formand for Klimakommissionen.

Niels Buus Kristensen , institutdirektør ved Institut for Transport. Har blandt andet forsket i transportsektoren i relation til klimaudfordringen og er derudover tidligere medlem af blandt andet Trængselskommissionen.

Jette Bredahl Jacobsen , professor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet. Forsker blandt andet i miljøøkonomi, værdisætning, økonomi i naturnær skovdrift, klimaforandringer samt rammevilkår for skovbruget.

Poul Erik Morthorst , professor i energiøkonomi og forskningsspecialist ved DTU-Risø. Forsker blandt andet i integration af vindmøller i det danske varme- og energisystem, samt anvendelsen af instrumenter til regulering af energi- og miljøforhold.

Pia Frederiksen , sektionsleder og seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet. Beskæftiger sig primært med landbrugsområdet og landbrugssystemer samt sammenhængen med biobrændstoffer og bioenergi.

Jørgen Elmeskov , rigsstatistiker hos Danmarks Statistik med stor erfaring inden for vækst og økonomisk politik, herunder samfundsøkonomi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078