23948sdkhjf

Millioner fra kapitalfonde ruller forbi byggebranchen

Tilfældigheder, dårlig ledelse eller manglende evne til at skabe vækst. Der er flere bud på, hvorfor kapitalfondene i disse år ser bort fra byggebranchen.
Byggebranchen står ikke højt på listen, når alverdens kapitalfonde leder efter virksomheder at investere millionerne i. Det er konklusionen på Building Supplys egen undersøgelse, som viser, at antallet af opkøbte virksomheder fra byggebranchen har været stærkt begrænset de senere år.

I januar købte svenske Solix Group ganske vist Cembrit Holding A/S fra FLSmidth, men det synes også at være undtagelsen, der bekræfter reglen. Ifølge Building Supplys opgørelse er kun to øvrige virksomheder fra byggebranchen kommet under kapitalfondsejerskab siden kriseårene.

Hverken positivt eller negativ snak
Det drejer sig om Flex Modul og EXHAUSTO, mens HusCompagniet og Bravida Danmark – som også figurerer på listen – altså blev solgt til deres nuværende ejere af en anden kapitalfond.

Spørgsmålet er så, hvad grundene er til, at kapitalinvestorerne tilsyneladende vælger at styre uden om byggebranchen, når der skal investeres i disse år.

- Jeg har ikke hørt om særlig positiv eller negativ snak om byggebranchen fra kapitalfonde. Jeg tror derfor mere, det skyldes tilfældige udsving end bevidste fravalg, når der ikke har været så mange opkøb af virksomheder fra byggebranchen de sidste år, siger Jannick Nytoft, der er adm. direktør i DVCA – Brancheforening for kapital- og venturefonde.

Ekstremt fokus på ledelse
En af de kapitalfonde, der tidligere har prøvet kræfter med byggebranchen, er Industri Udvikling, som ejede 36 procent af Engsø Gruppen, der i 2013 gik konkurs. Det fik dengang adm. direktør Lars Blavnfeldt til at proklamere, at kapitalfonden aldrig mere investerer i en entreprenørvirksomhed.

- Men det er ikke sådan, at vi udelukker en hel branche. Vi er meget pragmatiske og fokuserer ekstremt meget på ledelse. Hvis en virksomhed har en god ledelse, er den interessant, og så kan de lave, hvad de vil. De gode virksomheder med en dygtig leder kan altid finde vækstlommerne i et marked, siger Lars Buhl, der er investeringsdirektør i Industri Udvikling, i dag til Building Supply med en tilføjelse om, at virksomhederne skal have en årlig omsætning på mindst 50 mio. kr. for at være interessante for kapitalfonden.

Investeringer for flere milliarder
Et tredje bud på, hvorfor kapitalfondenes mange millioner styrer uden om byggebranchen, er evnen til at skabe vækst, som ikke alle steder fra vurderes til at være lige imponerende.

- Hvis der ikke kan skabes en troværdig plan for et betydeligt indtjeningsløft, så er virksomheden som udgangspunkt mindre interessant for kapitalfonde, sagde Per Christensen, partner hos Axcel, tidligere på ugen til Børsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11