Nedrivning: Ekstraomkostninger overrumpler bygherrer
Regningen på nedrivningprojekter kan løbe løbsk.
Der var budgetteret med en én million, men slutregningen endte på tre millioner. Et nyligt eksempel på en nedrivningsopgave, som en af nedbrydningssektionens medlemmer udførte for en bygherre.
- Bygherren var chokeret og vred på både nedriver og rådgiver, siger Thomas Kingo, formand for Nedbrydningssektionen i Dansk Byggeri.
Grundig kortlægning
Men faktisk er det slet ikke et enestående tilfælde. Thomas Kingo oplever jævnligt medlemmer, som er frustrerede over de meromkostninger, som næsten uundgåeligt opstår ved nedrivning af bygninger med stort omfang af bygningsforurening.
Henrik Bonnesen, Kontrollant for Nedbrydningssektion i Dansk Byggeri, mener at det blandt andet kan skyldes upræcise kortlægninger:
- Det er mit indtryk, at kortlægning af bygningsforurening er en helt naturlig del af udbuddet i forbindelse med nedrivningsopgaver. Men en kortlægning kan laves på mange forskellige niveauer, prismæssigt og kvalitetsmæssigt. En grundig kortlægning vil reducere risikoen for ekstraomkostninger betydeligt.
I dag findes der ikke klare retningslinjer for omfanget af en kortlægning af bygningsforurening ved nedrivningsopgaver.
Tag højde for skjult forurening
Det er ikke unormalt, at der dukker ”ekstra” forurening op, når selve nedrivningsarbejdet går i gang, da der kan gemme sig forurening i isolering, lofter og fuger, som ikke kan kortlægges inden nedrivningen påbegyndes. Derfor mener Henrik Bonnesen, at det er det god en god idé, at bygherren afsætter et beløb til ekstraarbejde.
- Beløbet skal fastsættes i relation til den vurderede risiko, der er for at finde mere forurening i bygningen, når nedrivningen påbegyndes, og der bliver lettere adgang til at se mulige bygningsforureninger. Dog er det vigtigt, at denne vurdering holdes op mod kvaliteten af den gennemførte kortlægning af bygningsforureningen kombineret med risikoen for, at der er bygningsforurening i den pågældende bygning, siger Henrik Bonnesen.
Uvildige rådgivere forhindrer snyd
Meromkostninger, som opstår løbende i et nedrivningsprojekt, kan være svære for bygherren at gennemskue, og Thomas Kingo oplever da også, at bygherren tror, at nedriverne afgiver for billige tilbud for at vinde opgaven.
- Bygherrerne undgår fuldstændig denne tvivl, hvis de vælger en nedriver, som har en uvildig kontrolordning tilknyttet. På den måde kan man kan være helt sikker på, at de omkostninger, som vil opstå undervejs, er fuldstændig reelle og i overensstemmelse med dem, man forhåbentlig har budgetteret med sammen med rådgiveren ved opgavens start, siger Thomas Kingo.
Medlemmer af Nedbrydningssektionen i Dansk Byggeri er underlagt uvildig kontrolordning i relation til NMK96. Det betyder, at disse nedrivningsvirksomheder får kontrolleret deres håndtering af nedrivningsopgaver. Kontrolordningen varetages af COWI.