Ideoplæg: Fremtidens København er en laguneby
Tegnestuen Polyform foreslår i et idéoplæg en ambitiøs løsning til klimasikring.
- Det er faktisk ganske enkelt. Vi kan videreudvikle København, som man altid har gjort det: Ved at anlægge kunstige holme. Store dele af Indre København og Christianshavn er bygget på menneskeskabte holme. Der er også på sådanne arealer, at den nye bydel i Københavns Nordhavn er under udvikling og her får de gamle kunstige holme selskab af en række helt nye kunstige holme, hvor der skal bygges boliger, skriver Tegnestuen Polyforms partnere, Jonas Sangberg og Thomas Kock, i ídeoplægget.
- Ved at bygge nye holme i Københavns Havn kan vi forsætte byens udvikling og samtidig sikre den mod de kommende havstigninger. Og hvis man på samme tid indtænker ny offentlige infrastruktur og en ny ring 02 som ligges ud på de nyanlagte holme, i stedet for den omkostningskrævende tunnelmodel, vil man faktisk kunne bruge de milliarder, man kun skulle have brugt til infrastruktur til at klimasikre byen med samtidig, står der videre.
"Norden Venedig"
De kunstige holme vil kunne skabe en samlet bydel af holme med Nordhavnen og Refshaleøen som en del af dette nye byområde. Sammen med en ny sluse og stormflodsporte vil holmene kunne lukke hele inderhavnen af i forbindelse med stormfloder. Centrale dele af København vil derved blive en indre laguneby. Et nordens Venedig, hvor bebyggelser helt ned til vandet uden oversvømmelsesfare er muligt.
En stor sammenhængende og rolig inderhavn velegnet til en række rekreative udfoldelsesmuligheder, som i fremtiden vil sikre Københavns ry for liveability.
Jonas Sangberg og Thomas Kock er partnere i arkitektvirksomheden POLYFORM, som arbejder med byplaner, byrum og byggeri i byen. De er lige nu bl.a. med til at udvikle Københavns Nordhavn, Grønttorvet i Valby og har bl.a. skabt det nye Købmagergade, Kultorvet og museumshaven på Statens Museum for Kunst.