Verdens bedste sundhedsbyggeri ligger i Næstved
Det mener 31.000 arkitekter, som på arkitektursiden ArchDaily har stemt på mere end 3000 byggerier.
Det, som ifølge juryen gør kræftrådgivningen i Næstved til et helt særligt sundhedsbyggeri, er husets komposition af syv sammenhængende huse omkring to gårdhaver. Juryen lægger vægt på, at huset formår at skabe fine rumlige og intime oplevelser, selv om huset ligger klods op af et hospital og en stærkt befærdet vej.
Rart og hjemligt
Rådgivningsleder Annette Rasmussen oplever dagligt, hvordan husets arkitektur indvirker på hendes arbejde med at rådgive kræftpatienter og deres pårørende.
- Udefra vækker huset nysgerrighed men inden i virker det rart og hjemligt. Mange er overraskede over hvor mild, varm og omsorgsfuld en stemning, her er. Vi oplever ofte at kræftramte hellere ville være her end derhjemme – simpelthen fordi de føler sig så godt tilpas her i huset, siger Annette Rasmussen.
Kræftrådgivningen i Næstved er en af syv nye kræftrådgivninger, som Kræftens Bekæmpelse og Realdania i samarbejde har bygget under betegnelsen Livsrum. Rådgivningerne ligger i Næstved, Aalborg, Herning, Vejle, Odense og Roskilde, og et syvende er på vej i Herlev.
Helende arkitektur
Rådgivningerne ligger alle tæt på de kræftbehandlende sygehuse, og er bygget efter et princip om helende arkitektur og sansehaver. Det betyder, at hjemlighed, tryghed og inddragelse af natur og lys har været nøgleord for arkitekterne.
Helt unge arkitekter er blevet udvalgt til at deltage i konkurrencen om at bygge de nye kræftrådgivninger, for på den måde at give dem chancen for at bygge markante byggerier med brugerne i fokus tidligt i deres karrierer.
- Det er meget imponerende, at et lille hus designet af os og udført i totalentreprise i Næstved kan blive kåret på dette niveau blandt de største arkitekter i verden. Husets særlige komposition gør, at alle rum har varierede dagslysindfald fra flere verdenshjørner og himmellys. Det, ved vi, er helt grundlæggende for vores oplevelse af velbehag og komfort, fortæller Tue Hesselberg fra arkitektfirmaet Effekt, som har tegnet kræftrådgivningen.
Hjælp til flere
De nye kræftrådgivninger er meget fleksibelt indrettet, og det giver mulighed for vidt forskellige aktiviteter. Som kræftpatient eller pårørende er man altid velkommen i husene til en kop kaffe, og det er muligt at få en samtale med en faglig rådgiver uden at bestille tid.
- Med de nye rådgivninger har vi fået nogle helt nye muligheder for at kunne hjælpe mennesker ramt af kræft. Fordi rådgivningerne ligger der, hvor kræftpatienterne bliver behandlet, har vi fået mulighed for at hjælpe endnu flere endnu tidligere i deres sygdomsforløb, hvor de har størst behov, siger Laila Walther er chef for patientstøtteafdelingen i Kræftens Bekæmpelse.
-Kræftrådgivningen i Næstved er et super eksempel på en åben rådgivning, hvor man kan føler sig hjemme og velkommen. Stedet er et rigtig godt eksempel på, at god og gennemtænkt arkitektur er en vigtig forudsætning, når man vil sikre trygge og brugbare rammer for kræftpatienter og deres pårørende i en meget svær situation i livet, siger Per Schulze, programchef i Realdania.