23948sdkhjf

Innovativt ventilationsprojekt i Harlev

Brabrand Boligforening har deltaget i et banebrydende projekt inden for ventilation.
I otte lejligheder i Harlev har beboerne afprøvet et nyt ventilationssystem, som gav dem markante energibesparelser og bedre indeklima. Erfaringerne fra forskningsprojektet kan nu komme andre til gode. Det skriver Aura Energi i en pressemeddelelse.

I forskningsprojektet ”Behovsbaseret boligventilation med fugtstyring” har beboere i Brabrand Boligforening testet en ny type ventilationssystem. I etageejendomme med centralsug er der ofte problemer med træk og unødigt varmeudslip, fordi ventilationen kører, selv om luften ikke trænger til at blive udskiftet. Som en del af forskningsprojektet fik beboerne opsat et ventilationssystem, som både giver bedre indeklima og lavere energiregninger.

Energi- og varmebesparende ventilation
Forskningsprojektet viser, at den nye type ventilationssystem er energibesparende, fordi det er behovsstyret og kun kører, når der er behov for udluftning.

- Når beboerne ikke er hjemme, er der ikke det samme behov for udskiftning af luften. Det registrerer ventilationssystemet, og lukker ventilerne. Desuden suger anlægget ikke unødig varm luft ud af lejligheden på kolde vinterdage, og så kan beboerne også spare penge på varmeregningen, fortæller teknisk projektleder Claus Götke fra AURA Rådgivning.

Intelligent emhætte
En del af projektet bestod i at udvikle en helt ny type emhætte, som blev opsat i otte lejligheder. Emhætten har en ventil monteret, som registrerer temperatur og fugt, og som åbner og lukker efter behov og regulerer suget.

Emhætten registrerer selv, når beboeren laver mad, og eksempelvis tager låget af en dampende gryde. Når emhætten registrerer dampen, justerer den selv suget. Beboerne var meget tilfredse med denne funktion, som gør, at de ikke selv behøver at spekulere på at skrue op og ned for emhætten.

Efter de positive erfaringer fra Brabrand Boligforening, er emhætten sat i produktion af Thermex, en af projektdeltagerne. Boligforeninger og andre ejendomme med centralsug, kan nu også få glæde af de positive erfaringer fra projektet.

Bedre komfort og indeklima
Beboerne oplever desuden et bedre indeklima med det nye ventilationssystem, især mindre træk fra deres vinduer.

- Et almindeligt centralsug suger luft ud af boligen hele tiden, hvorved der dannes et vakuum. Det skal udlignes, hvilket typisk sker ved at luften trænger ind gennem vinduerne. Det nye ventilationssystem suger kun, når der er behov for at udskifte luften, og der opstår derfor ikke så stort et vakuum, som skal udlignes gennem vinduer og sprækker”, forklarer Claus Götke.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093