23948sdkhjf

Novos nye domicil vinder "Den Danske Lyspris"

Medicinalkoncernens nye domicil i Bagsværd præmieres med Dansk Center for Lysprisen.
Lysprojektet i Novo Nordisks nye domicil i Bagsværd, der er tegnet af Henning Larsen Architects, har vundet "Den Danske Lyspris". Projektet roses blandt andet for, at lysets samspil med bygningen er så elegant, at lyset snarere anes end ses.

Teamet bag vinderprojektet er sammen med Novo Nordisk, Grontmij Lighting, Henning Larsen Architects og det øvrige rådgiverteam bestående af Tegnestuen Vibeke Brinck, Alectia, Lindpro og belysningsleverandører som Osram, Traxon, Erco, Fagerhult, Martin Professional.

- Lyset indgår i og fremhæver arkitekturen og husets funktioner uden at gøre stads af sig selv. Dermed er projektet et eksempel på den fortrinlige udvikling inden for lysdesign lige nu, hvor det ikke er lyset i sig selv, der er blikfang, men den arkitektoniske helhed og den stemning, der skabes ved hjælp af lyset, siger Anne Bay, juryformand og direktør, Dansk Center for Lys.

Lysdesigner Christina Augustesen fra Grontmij Lighting har arbejdet med projektet siden 2012, og hun er meget begejstret for både pris og lysprojektet hos Novo Nordisk:

- Novo Nordisk har haft et højt ambitionsniveau for projektet og har set værdien i at udvikle en strategi for belysningen – helt fra projektets start. Vi har haft fokus på at følge op og holde fast i belysningsstrategien gennem hele processen. Med belysningsstrategien har vi ønsket at skabe identitet for bygningen, fremme flowet gennem bygningen, skabe en spændende og velkommende atmosfære for de mennesker der bruger bygningerne, og ikke mindst udføre dette med en høj visuel komfort og med energieffektive armaturer. Strategien har været som en rød tråd, som vi også har kunnet bruge som kommunikationsværkstøj til vores samarbejdspartnere, forklarer Christina Augustesen, som glæder sig over at b.la. Lysprisen er med til at få fokus på den værdi arkitektonisk belysninger bidrager med i byggeriet.

- Lysdesign er et atypisk fag, som ikke er fuldstændig integreret i byggeprocesserne. Det kan minde om landskabsarkitekter, som også skal kæmpe for forståelsen af deres fag, men det er ved at skifte, og nu kan Danmark også byde på to uddannelser inden for lysdesign, siger Christina Augustesen, som selv er uddannet i London og Hamburg.

Grontmij har været med til at vinde lysprisen tre gange, siden den blev stiftet i 2008, og til spørgsmålet om, hvad det er, som Grontmijs Lightings team kan, svarer Christina Augustesen:

- Vi er et lille – men unikt team med hver vores spidskompetencer. Vi kan noget inden for dagslys og energirådgivning, arkitektonisk belysning i interiør og eksteriør kontekst, vejbelysning og belysningsinstallationer af mere kunstnerisk karakter, og så har vi forskellige baggrunde inden for energi, el, arkitektur og lysdesign. Som belysningsspecialister kan vi være med til at skabe originalt og kontekstrelateret belysningsdesign, der sikrer, at kreative ideer og koncepter transformeres til veludviklede tekniske løsninger.”

Novo Nordisk glæder sig også over lysprojektet i deres nye domicil i Bagsværd:

- Lysdesignet i de nye bygninger i Bagsværd er et af mange elementer, der er arbejdet målrettet med gennem hele projektet. Målet har været at skabe nogle bygninger, som understøtter måden vi arbejder på i Novo Nordisk – og samtidigt at skabe særlige stemninger alt efter funktion, årstid og tid på døgnet. Alt sammen for at gøre stedet et rart sted at være, siger Robert Blom Andersen, Senior Project Manager i Novo Nordisk.

Novo Nordisks nye domicil vinder lysprisen i et tæt opløb med øvrige nominerede projekter: Sansefødestuer på Nordsjællands Hospital, Hillerød, Energitårnet Kara/Noveren, Roskilde og Langenæs Kirke, Aarhus.


Fakta:
Den Danske Lyspris blev uddelt første gang i 2008. Prisen er indstiftet af Dansk Center for Lys. Hensigten med prisen er at sætte fokus på lys og mennesker. Dette sker ved at fremhæve spændende, veldesignede og veludførte lysprojekter i Danmark. I bedømmelsen indgår bl.a. anlæggets tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter, energiforbrug og driftsøkonomi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114