Tekniq: Styrket VVS-uddannelse fører branchen ind i fremtiden
Til sommer slår landets erhvervsskoler dørene op for en helt ny vvs-uddannelse skabt i et tæt samarbejde mellem Tekniq, virksomheder og Blik- og Rørarbejderforbundet.
Det er den igangværende reform af erhvervsuddannelserne, som har skubbet til arbejdet med at lave en ny vvs-energiuddannelse.
- Når vvs-energiuddannelsen skulle åbnes alligevel, så var det oplagt at lave et kvalitetstjek af branchens kompetencebehov nu og 4-10 år ud i fremtiden. I hele processen har Tekniq været i tæt dialog med medlemsvirksomhederne og brugt dem som sparringspartnere, siger konsulent Bent-Ole Bohn fra Tekniqs politiske sekretariat.
Den eksisterende vvs-energiuddannelse består af fire specialer.Udfordringen har været, at vvs- og rørarbejdet på de enkelte specialer har fyldt meget og ikke været tilstrækkelig målrettet specialedelen.
- Det skulle der rettes op på. Generelt skulle vi styrke det faglige niveau, og så skulle vi have et vvs-speciale, hvor målet var at uddanne en tip-top servicemand. Det eksisterende speciale havde meget lav prestige i vvs-branchen og blev mest anvendt af skolerne til at flytte lærlinge over, der havde svært ved at klare kravene på de andre specialer, siger Tina Voldby.
I den gamle uddannelse tog cirka 60 procent af eleverne uddannelsen til vvs-energispecialist, mens 20 procent hoppede på blikkenslagersporet. Resten var delt jævnt ud mellem de resterende spor.
Fire specialer
Den nye vvs-energiuddannelse har fire specialer: Vvs-installationstekniker, vvs-energispecialist, ventilationstekniker samt vvs-blikkenslager.
Specialet rustfast industrimontør bliver nedlagt. Her blev der kun indgået meget få aftaler om året. Kompetencerne på svejs og det rustfaste område bevares dog i uddannelsen. De bliver nemlig flyttet til det helt nye speciale vvs-installationstekniker.
Dette speciale giver et gevaldigt kompetenceløft i form af mere styring, automatik, velfærdsteknologiske sanitetsløsninger og svejs. Det er målrettet vvs-servicearbejde og spjældarbejde.
- Vi forventer, at mange af eleverne går fra vvs-energispecialist samt blikkenslager-sporet til installationstekniker. Virksomhederne efterspørger elever inden for vvs-service og spjældarbejde. Det sørger installationstekniker-sporet for at levere, siger Bent-Ole Bohn.
Specialet indeholder et fire ugers valgfrit modul, hvor lærlinge og virksomhederne kan lade lærlinge dygtiggøre sig inden for blik, ventilation, stålsvejsning, svejsning af rustfaste installationer eller installationstekniske varmeløsninger.
Det vil være særligt fordelagtigt for virksomhederne, fordi det bliver muligt at vælge et modul, som virksomheden ikke er godkendt til, fordi den ikke har nogen eller kun meget få opgaver på området. Det bliver således muligt i langt højere grad at uddanne lærlinge med kompetencer inden for forretningsområder, som endnu ikke er en kerneforretning.
Specialet vvs-energispecialist har de nuværende kompetencer i opdateret form, men nu kommer der ekstra krydderi på i form af helt nye kompetencer som køleteknik og projektstyring. Dermed er specialet fremtidssikret.