International hæder til Novos grønne oase
Novo Nordisks nye naturpark ved koncernens internationale hovedkvarter i Bagsværd har vundet Scandinavian Green Roof Award 2014.
Naturparken er designet og projekteret af landskabsarkitekterne SLA. Skælskør Anlægsgartnere har stået for fagentreprisen, mens de innovative plantehabitater er udarbejdet af Urban Green. Byggros har leveret alle systemerne til de grønne tage. Selve domicilet, der også er designet, så det smelter sig sammen med de grønne omgivelser, er tegnet af Henning Larsen Architects.
Ifølge prismotiveringen er det netop Novo Nordisk Naturparks sammensmeltning af grønt naturlandskab og nytænkende grønt tag, der gør, at projektet modtager prisen:
Scandinavian Green Roof Award
Prisen er indstiftet i 2000 og tildeles et nybyggeri, der udmærker sig ved den udvendige vegetation eller ved at tænke radikalt nyt i arbejdet med grønne tage og landskaber.
Prisen skal anerkende og promovere den stigende anvendelse af grønne tage i Skandinavien.
”Novo Nordisk i Bagsværd er et projekt, hvor muligheden for rekreation og smart regnvandshåndtering kombineres med stor omsorg og biologisk værdi. Hele syv hjemmehørende biotoper og et innovativt design har skabt et bølgende landskab, hvor grøn natur og tag flyder sammen”
Prisen er indstiftet i 2000 og tildeles et nybyggeri, der udmærker sig ved den udvendige vegetation eller ved at tænke radikalt nyt i arbejdet med grønne tage og landskaber.
Prisen skal anerkende og promovere den stigende anvendelse af grønne tage i Skandinavien.
100 procent vandbalance
Rasmus Astrup, partner og projektdirektør i SLA, fortæller, at man under hele designet af Novo Nordisk Naturpark har taget højde for landskabets dobbelte rolle som naturpark og grønt tag:
- Over halvdelen af naturparkens 31.000 kvadratmeter landskab fungerer som ét stort grønt tag, da landskabet her er anlagt ovenpå parkeringsdæk. Derfor erstattede vi, af vægtmæssige årsager, jorden med letvægtsprodukter, som drypvandes fra to store centrale regnvandstanke. Alle nødvendige vandmængder til vanding opsamler vi fra kontorbygningernes tage samt fra omfangsdræn. Ved at gennemdesigne alle biotoper, træsammensætninger og koteringer med den dobbelt rolle af park og grønt tag for øje, har naturparken således som det første landskab i Danmark opnået 100 procent vandbalance.
De grønne tage på bygningerne er udført med en blanding af græsser og engvegetation med et minimalt indhold af sedum. Ifølge Rasmus Astrup giver det dels et reelt udtryk af natur, som vokser uændret fra terræn til tag, dels en plantesammensætning som har maksimalt vandoptag og fordampning og som bidrager til naturparkens biodiversitet.
I modsætning til den traditionelle tagplante sedum, der ikke har et specielt stort vandoptag, arbejdes der i Novo Nordisk Naturpark i stedet primært med robuste og hjemmehørende danske arter, der giver langt større biodiversitet, klimatilpasning og funktionsværdi. Ifølge direktør Dorte K. Rhode Nissen fra Urban Green er der anvendt mere end 60 forskellige vilde plantearter i projektet