Esbjerg Forsyning bygger for 50 millioner
Med Ginnerup Arkitekter og Rambøll som rådgivere tager Esbjerg Forsyning til foråret hul på byggeriet af et nyt supermoderne vandværk.
Vandværket opføres i Kjersing og skal på sigt håndtere størstedelen af Esbjerg bys drikkevandsforbrug. Bestyrelsesformand Freddie H. Madsen oplyser, at det nye vandværk er led i Esbjerg Forsynings strategi for aktivt at sikre godt drikkevand i hanerne – nu og i fremtiden. Projektet bryder med traditionel byggestil og henter inspiration fra fødevareindustrien og dens erfaringer med fødevaresikkerhed.
- Vi vil levere rent, koldt og klart drikkevand. Det kræver et skarpt øje på vandkvaliteten. Det nye vandværk bliver derfor opført med særligt fokus på fødevaresikkerhed og arbejdsmiljø. Det fokus er vigtigt for os alle, og i særdeleshed for de virksomheder, der bruger vores drikkevand i deres produkter. Vandværket er således inspireret af fødevareindustrien og de strenge krav, der her stilles til at sikre fødevarekvaliteten, siger han.
Åben, indbydende stil
Vandværket opføres, så der er fuldstændig adskillelse af bygning og procesanlæg. Vandbehandlingen sker i et lukket system, og rentvandstankene udføres i rustfrit stål og placeres inde i vandværksbygningen. Tidligere har det været standard at opbevare vandet udendørs i nedgravede betontanke.
Esbjerg Forsyning har lagt vægt på, at arkitekturen i det nye vandværk er indbydende og signalerer åbenhed.
- Bygningen opføres med store glaspartier, og forbipasserende opfordres til at træde nærmere for med egne øjne at se, hvordan et vandværk ser ud inden i, fortæller Jesper Frost Rasmussen.
Det nye vandværk erstatter Spangsbjerg Vandværk og bliver forberedt til at kunne udvides med en ekstra sektion som erstatning for Vognsbøl Vandværk. De to vandværker er over 40 år gamle og håndterer 2/3 dele af Esbjerg Bys forbrug af drikkevand.