23948sdkhjf

Byggestart på Københavns største skybrudssikring

Torsdag gik spaden i jorden til Sankt Annæ Projektet, en fremadskuende renovering i det centrale København til 130 mio. kr. Spadestikket markerede samtidig begyndelsen af byens største skybrudssikring.
Den 11. december blev byggestarten på Sankt Annæ Projektet i København fejret.

Spadestikket er dels startskuddet til renoveringen af Sankt Annæområdet, som skal sikre en bylivsmæssig og arkitektonisk sammenhæng i området hvor Middelalderbyen, Frederiksstaden, havnen og den nye plads på Kvæsthusmolen mødes. Dels sætter det gang i et demonstrationsprojekt for fremtidig klimarenovering, hvor området bliver indrettet, så det aktivt kan lede ekstrem nedbør ud i havnen.

På Sankt Annæ Plads bød Sankt Annæ
Sankt Annæ Projektet
Hovedgrebet på Sankt Annæ Plads består i at forlænge og gøre det grønne haverum bredere. Nye træer supplerer de eksisterende, så trærækken når helt ned til Kvæsthusbassinet. Fortovene bliver også bredere end i dag, hvorimod kørebanen bliver smallere. I det grønne haverum indrettes der blomsterbede, petanquebaner, en ny legeplads m.m.

Ud over forskønnelsen på overfladen, så er Sankt Annæ Projektet som nævnt et af de første af mere end 300 skybrudssikringsprojekter der skal gennemføres i København i løbet af de kommende 20 år. Formålet med projektet er at mindske problemerne med oversvømmelse i området omkring Sankt Annæ Plads. Skybrudssikringen er en del af en samlet fornyelse af området, som også skal forbedre byliv, arkitektur, trafik og parkering.
Selskabets direktør Ole Bach velkommen og introducerede Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell som første taler.

Blandt talerne var teknisk direktør fra forsyningsselskabet Hofor, Per Jacobsen, som sagde følgende:

- Rent spildevandsteknisk er den nye løsning et Kinderæg, hvor vi på en og samme gang opnår tre vigtige forbedringer: Ét: Vi skaber mere plads i kloakken, så spildevand ikke så nemt presses op på gaden til borgerne. To: Vi fjerner store mængder regnvand på kort tid, så risikoen for oversvømmelser bliver mindre. Tre: Vi sparer energi, fordi vi ikke længere skal pumpe regnvandet gennem kloakkerne og ud til rensningsanlæggene.

Den afsluttende taler var administrerende direktør i Realdania, Jesper Nygård. Han sagde:

- Det projekt, vi sætter i gang i dag, er et godt eksempel på, hvordan vi i Realdania allerhelst vil udvikle byer. Man kunne kalde det en ”to i en”-løsning: At skabe et smukkere og mere levende byrum fyldt med aktivitet og mennesker – samtidig med at vi forsøger at løse en aktuel klimaudfordring. Det er i Realdanias optik et godt fundament for at skabe livskvalitet for byens borgere og besøgende. Det er det, vi arbejder på her på Sankt Annæ Plads – og det er en del af Realdanias overordnede strategi. Vores mål er at skabe mangfoldige, oplevelsesrige og robuste byer for mennesker. Det er mit håb, at Sankt Annæ Plads vil være med til at gøre København til sådan en by.

Efter talerne gik de mere end 100 gæster ind i Skuespilhuset foyer, hvor de blev budt indenfor af en vintersang fremført af Sankt Annæ Koret. I foyeren havde gæsterne mulighed for at studere modellen over Sankt Annæ Projektet og plancher der forklarer skybrudssikringen i området.

Et stykke ind i det nye år modellen over Sankt Annæ Projektet og Kvæsthusprojektet udstillet i Skuespilhusets foyer sammen med en mindre plancheudstilling om den kommende skybrudssikring i Sankt Annæ området.

Fakta
Sankt Annæ Projektet omfatter fornyelse af Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og Nyhavn Øst, herunder sikring mod hundredårsregn.

Sankt Annæ Selskabet er bygherre for det kommende anlægsarbejde i Sankt Annæ Projektet.

Sankt Annæ Selskabet A/S hører under Kvæsthusselskabet A/S, som igen er et datterselskab til Realdania By.

Sankt Annæ Projektet udvikles og finansieres af Realdania, Københavns Kommune og Hofor sammen med de private donorer Jeudan, Augustinus Fonden, Oticon Fonden, 15. juni Fonden og Lauritzen Fonden.

Projektet koster cirka 130 millioner kroner.

Rådgiverne
For at sikre sammenhængen i planlægningen i området har Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S, der tegnede Skuespilhuset, og er totalrådgivere på Kvæsthuspladsen og parkeringsanlægget, stået for det overordnede greb ved udformningen af Sankt Annæ Området.
• Schønherr Landskabsarkitekter har designet det landskabs- og bylivsmæssige helhedsgreb og er totalrådgivere på Sankt Annæ Projektets projektering og anlæg.

• Rambøll er ingeniørrådgivere på projektet.

• Cowi er bygherrerådgivere med fokus på ”det grønne” og skybrudssikringen.

• Emcon er bygherrerådgivere på det samlede projekt.

• Børthy og Schriver er byggeledere på projektet.

• Der indgås aftale med entreprenør den 18. december 2014.

• Anlægsarbejdet går i gang i januar 2015 og afsluttes i maj 2016.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093