23948sdkhjf

Dygtige håndværkere skal løfte underjordisk turistattraktion

I det seneste halve år er planerne for restaurering og nybyggeri i og omkring Mønsted Kalkgruber finpudset. Nu skal der findes dygtige håndværkere, som skal udføre arbejdet.
De mere end 60 kilometer underjordiske kalkminerne i mange niveauer, to underjordiske søer, kalkværket, bygninger, mere end 7000 flagermus, samt floraen og faunaen over og under jorden er attraktioner, der tiltrækker 50-60.000 besøgende årligt til Mønsted Kalkgrubber. Og der er potentiale til at tiltrække mange flere.

Realdania bevilligede tidligere på året 13 millioner kroner, som skal bidrage til en nyindretning og restaurering, der kan forløse potentialet.

- Vi har nu et rigtig godt projekt klar på tegnebrættet, og kalkværkets bevaringsværdige bygninger fortjener, at byggearbejderne udføres efter alle kunstens regler. Vi ser derfor frem til det kommende samarbejde med et stærkt hold af dygtige håndværkere, udtaler arkitekt Eske Møller, som er Realdanias projektleder.

Et af de mest spændende projektet
Bygningerne, som hovedsageligt er opført mellem 1872 og 1874, er mærket af tidens tand. Der venter derfor et stort istandsættelsesarbejde. For at bygningerne også kan leve op til nutidens krav, skal der kloakeres, trækkes mange meter elkabel og bygges et stort jordvarme anlæg. Kalkladen skal ombygges til cafeteria og værksted, bestyrerboligen bliver museum og det gamle udhus genopstår i dobbelt størrelse med butik og kontorer.

- Det er vigtigt, at den kommende renovering ikke ødelægger stedets ånd. Da donationen fra Realdania betyder, at vi kan arbejde med de bedste materialer, er det også vigtigt, at vi finder de rigtige håndværkere, som mestrer den vanskelige kunst at indarbejde nyt i gammelt uden at kvæle ånd og sjæl, siger Per Vegger, Mønsted Kalkgruber.

Arbejdsgruppen mener selv, at det bliver en af de mest spændende håndværkeropgaver i Viborg Kommune i 2015 og 2016 og drømmer derfor om, at rigtig mange mestre vil reagere på invitationen til prækvalifikationen.

Byggearbejdet begynder i foråret 2015 og afsluttes i foråret 2016.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095