23948sdkhjf

Veje med plads til regnvand

I den nye bydel Gødvad Enge i Silkeborg anvendes regnvand aktivt til rekreative formål.
De kommende beboere i Gødvad Enge får boligveje hullede som sier. Der er vandbassiner i udvalgte haver og store opsamlingsbassiner på fællesarealer og grøfter.

Gødvad Enge skal være en bydel i vandbalance, hvor man afprøver forskellige måder at håndtere vandet på - både når der kommer lidt, og når der kommer meget regn. Det er visionen for bygherrerne, Silkeborg Kommune og Silkeborg Forsyning.

- Vi ser regnvand som en aktiv ressource, der kan udnyttes, og ikke som et problem uden værdi,” siger ingeniør Bente Mortensen fra Silkeborg Kommunes afdeling for Teknik og Miljø.

Vandet skal være med til at profilere området som en grøn og klimavenlig bydel med regnbede i haverne, åbne grøfter og hyggelige grønne oaser.

Ny type vejbelægninger
Som en af de første kommuner eksperimenterer Silkeborg Kommune med en ny type vejbelægninger, hvor regnvandet kan trænge igennem.

De anvendte belægningstyper består bl.a. af permeabelt asfalt, betonsten med permeable fuger og plastmåtter med hulrum til betonsten og græs. Belægningerne opsamler vandet, så det langsomt kan sive ned i undergrunden eller videre i grøfter til regnbede.

- Når den smarte vejbelægning kan tage en del af de stadig større mængder regn, kan vi fremover bygge veje, som både kan bruges til at færdes på og til at aflede regnvand, siger diplomingeniør Steffen Bloch Frandsen fra Niras, der er rådgiver på byggemodningen af området, herunder også klimasikringen.

Gødvad Enge uden for Silkeborg er 30 hektar stort, og området skal rumme 170 ejer- og lejerboliger. Grundene forventes solgt fra oktober 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11