Transform og Bascon bag masterplan for Ørestad Syd
By & Havn har offentliggjort vinderprojektet i konkurrencen om et godt 20 hektar stort område i Ørestad Syd med titlen ’De sidste brikker i udbygningen af Ørestad Syd’.
Hos aarhusianske Transform glæder indehaver Lars Bendrup sig til den videre proces:
- Vi er pavestolte over at have vundet projektkonkurrencen og over, at vi nu bliver en del af Ørestad Syds udvikling. Kvarterets enestående beliggenhed indeholder alle muligheder for at komme til at rumme fremtidens storbykultur: Tæt, urbant, grønt, vedkommende, aktivt, socialt og med udsyn. Vi glæder os vildt til at kvalificere masterplanen yderligere i samarbejde med By & Havn, siger han.
Kompetente forslag
I den kommende tid skal vinderforslaget yderligere kvalificeres, inden det på et tidspunkt skal danne udgangspunkt for et nyt lokalplanforslag, som skal vedtages i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.
Vinderteamet – Transform, Bascon, Active Institute og arkitekt Jan Christiansen – skal i samarbejde med Københavns Kommune og By & Havn særligt se på nogle af de områder, hvor konkurrencens dommerkomité havde nogle forbehold over for vinderforslaget; det gælder særligt selve udformningen af Asger Jorns Allé, parkeringsløsningerne i planen samt overgangen mellem Ørestad Syd og fælleden.
Fem teams blev indbudt til at deltage i konkurrencen, og forud for konkurrencen var der gennemført en prækvalifikationsrunde, hvor 29 teams ansøgte om at blive prækvalificeret. Heraf gik fem videre tilden egentlige konkurrence.
- Det er flotte, kompetente og meget forskellige forslag, som deltog i konkurrencen, men det glæder mig, at vinderforslaget bevarer den oprindelige og robuste struktur for Ørestad Syd, og samtidig tilføjer nye detaljer og nye boformer i kvarteret, siger adm. direktør Jens Kramer Mikkelsen fra By & Havn, der føler sig overbevist om, at planen vil give et godt grundlag for næste udviklingsbølge i Ørestad.
Rækkehuse, etageejendomme og en aktiv hovedgade
Vinderforslaget opdeler konkurrencearealet i Ørestad Syd i forskellige boligtyper. Nord for ’Hovedgaden’ (Asger Jorns Allé), der stikker ind i øst/vestlig retning fra Vestamager Metrostation, anlægges et større rækkehuskvarter med øst-vest-orienterede boliggader med adgang fra boulevarderne. Syd for Asger Jorns Allé bygges karréer med etageboliger i varierende størrelser.
De nord/sydgående landskabsbånd fra den oprindelige masterplan for Ørestad Syd fastholdes og raffineres for at give yderligere karakter. For eksempel indsnævres ’Skovrummet’ og ’Parkrummet’ for at spille bedre sammen med skalaen i byggerierne. Andre steder udvides landskabsbåndene og skaber lokale pladser, og enkelte steder brydes den oprindelige struktur med forskudte veje for at opnå et mere lukket kvarter.
Selve Asger Jorns Allé bliver kvarterets centrale hovedstrøg og livlige centrum med koncentration af både butikker og en lang række fysiske udfoldelsesmuligheder. Asger Jorns Allé strækker sig øst-vest fra Vestamager Metrostation og ud mod den åbne fælled. I den første del af strøget tænkes der særligt at være voksen-sportsfaciliteter, der både henvender sig til de lokale beboere og til besøgende fra andre bydele, hvoraf en del ankommer med Metroen. Længere inde i gaden vil mulighederne for sport og bevægelse i højere grad henvende sig til børn.
Inspirationen til kvarterets mange idrætsmuligheder kommer særligt fra det midlertidige, urbane idrætsområde ’Plug N Play’, der ligger i en del af konkurrenceområdet. Når byggeriet går i gang i området, har det hele tiden været planen, at ’Plug N Play’ skulle opløses, og med vinderforslaget gives der mulighed for, at nogle af de mest succesfulde sportsaktiviteter vil flytte ind på Asger Jorns Allé og suppleres med helt nye, urbane idrætsgrene.