Lang vej til statens energimål
Den danske stat har et mål om at reducere sit energiforbrug med 14 % i 2020. En ny opgørelse viser, at der siden 2006 blot er sket en reduktion på 1,8 %. Det møder kritik fra Dansk Byggeri.
Så der er lang vej endnu, hvis staten skal opfylde sit eget mål om at reducere sit energiforbrug med 14 % i 2020, og hos Dansk Byggeri ærgrer administrerende direktør Lars Storr-Hansen sig over, at staten har svært ved at leve op til egne ambitioner.
- Regeringen har ellers udset de offentlige bygningsejere til at være frontløbere på energiområdet, fordi den offentlige bygningsbestand er så stor. Men det er tilsyneladende meget svært for staten at spare på energien, siger Lars Storr-Hansen.
Overflod af gamle bygninger
Ifølge Dansk Byggeri-direktøren er der ellers et kæmpe potentiale for energiforbedringer hos staten. De statslige bygninger er generelt gamle, og hele 71 % er opført før 1979.
Netop året 1979 er skelsættende, da det var med Bygningsreglementet i 1979, at man for alvor begyndte at sætte energikrav til nybyggeriet i Danmark. Det vil sige, at mange af bygningerne er opført uden, at der er taget hensyn til energiforbruget.
- Med en overflod af gamle bygninger er det indlysende, at den bedste vej til at nedsætte energiforbruget er ved at energirenovere. For hvis varmen fosser ud af forsatsvinduerne, og de gamle hulmure ikke er isolerede, gør det ingen forskel, om de ansatte husker at lukke computeren, inden de går på weekend, siger Lars Storr-Hansen.
Forbruget er eksploderet
Hos enkelte ministerier er det gået i den stik modsatte retning. Fx har Finansministeriet formået at øge deres samlede energiforbrug med 188 % siden 2006.
- Der er stor forskel på standarden af de bygninger, de enkelte ministerier råder over. Derfor er det svært at sammenligne ministeriernes energiforbrug. Men det skal absolut få alarmklokkerne til at ringe, at energiforbruget på et ministerområde stiger voldsomt – og når der i hele staten er så ringe et fokus på at nedsætte energiforbruget, siger Lars Storr-Hansen.